Fotojournalisten Shawkan er endelig ude af fængslet

Egypteren, som Amnesty har aktioneret for, er blevet løsladt efter fem et halvt år bag tremmer, men der medfølger alvorlige begrænsninger i hans frihed.

Fem et halvt år efter, at han blev arresteret for at dække en demonstration i Kairo, blev den egyptiske fotojournalist Mahmoud Abou Zeid, bedre kendt som Shawkan, mandag løsladt.

Shawkan blev anholdt den 14. august 2013, da han med sit kamera var på arbejde for det London-baserede fotoagentur Demotix under en sit-in-demonstration i den egyptiske hovedstad. Pludselig indtog sikkerhedsstyrker pladsen, og han blev arresteret sammen med to udenlandske journalister, som begge senere samme dag blev løsladt.

Shawkan, derimod, blev tiltalt for 24 forhold, herunder mord, men i løbet af retssagen lykkedes det ikke for anklagemyndigheden at bevise nogen af anklagerne. Ikke desto mindre forblev han varetægtsfængslet og blev i september 2018 dømt i en masseretssag med mere end 700 tiltalte. På det tidspunkt havde han allerede siddet i varetægt i fem år, men der blev lagt et ekstra halvt år oven i, fordi han ikke kunne betale en tilhørende bødestraf.

Mandag forlod han så fængslet, og hos Amnesty International, som har aktioneret for Shawkan – blandt andet med hjælp fra Amnesty Danmark – udtalte Najia Bounaim, direktør for Amnesty Internationals kampagneindsats for Nordafrika:

”Mahmoud Abou Zeids alt for sene løsladelse udgør en afslutning på svære prøvelser for ham og hans familie. Som samvittighedsfange skulle han ikke have tilbragt et eneste minut bag tremmer – for ikke at tale om fem et halvt år.”

Naija Bounaim tog i samme ombæring afstand fra de betingelser, der er tilknyttet løsladelsen:

”Efter løsladelsen er han underlagt latterlige foranstaltninger, som betyder, at han skal tilbringe 12 timer i døgnet, fra kl. 18.00 til 06.00, på en politistation i de næste fem år. Disse uhyrlige foranstaltninger vil begrænse hans frihed alvorligt og bør ophæves øjeblikkeligt.”

I sidste uge offentliggjorde Amnesty International rapporten Human rights in the Middle East and North Africa: A review of 2018, hvor man blandt andet kunne læse om en vækst i krænkelser af menneskerrettighederne i Egypten. Myndighederne arresterer i stigende grad eksempelvis politiske modstandere, samfundskritikere, satirikere, journalister og menneskerettighedsaktivister.