Marokkansk journalist løsladt efter mistanke om abort

Hajar Raissouni er frikendt efter at have modtaget en kongelig benådning. Det samme er hendes forlovede og tre andre involverede i sagen. Det ændrer dog ikke ved, at hun aldrig skulle være blevet dømt i første omgang, mener talsperson fra Amnesty International.

Den 16. oktober 2019 blev den marokkanske journalist Hajar Raissouni løsladt fra fængslet takket være en kongelig benådning. Hajars forlovede og klinikkens læge samt to ansatte blev også benådet, og alle er nu ude af fængslet! 

”Hajar Raissounis løsladelse kommer som en stor lettelse, og for hende og hendes familie er der grund til at fejre frigivelsen. Det ændrer dog ikke ved, at hun og de fire andre involverede i første omgang aldrig skulle være blevet tilbageholdt eller dømt,” siger Heba Morayef, talsperson for Amnesty International i Mellemøsten og Nordafrika, i en reaktion på løsladelsen.

”En kongelig benådning ændrer ikke ved den grove uretfærdighed, de har været udsat for (…) Sagen viser, hvor meget der stadig skal kæmpes for at beskytte kvinders rettigheder i Marokko. Myndighederne må straks afkriminalisere abort og fjerne alle andre love, der er diskriminerende mod kvinder.”

Hajar Raissouni blev arresteret den 31. august, da hun og hendes forlovede, Amin Rifaat, blev set forlade en lægeklinik i Marokkos hovedstad Rabat. Seks politibetjente klædt i civil – den ene med et kamera i hånden – stoppede parret og udspurgte Hajar, om hun havde fået en abort. 

Politisk motiv

På trods af manglende beviser i sagen forblev Hajar i politiets varetægt, imens hun afventede sin dom. Her gennemgik hun smertefulde lægelige undersøgelser, og blev også udspurgt om sit arbejde som journalist på den marokkanske avis, Akhbar al-Youm.

Den 30. september modtog Hajar sin dom: Hun blev idømt et års fængsel for at have fået en abort og for at have haft sex uden for ægteskab. Hendes forlovede fik også et års fængsel for medvirken til abort. Lægens dom lød på to års fængsel og hans to ansatte fik henholdsvis et år og otte måneders fængsel.

Der findes ingen beviser for, at Hajar har fået en abort – tværtimod peger alle beviser på hendes uskyld. I følge Hajars advokat, Saad Sahli, var Hajars arrestation politisk motiveret, fordi hun som journalist har skrevet artikler, der kritiserer styret i Marokko. Under varetægtsfængslingen blev Hajar spurgt ind til sit arbejde, og også til sin onkels arbejde som menneskerettighedsaktivist.

Dette har bekræftet forsvaret i, at Hajars arrestation og fængsling var politisk motiveret, og kun har kunnet ses som en hetz mod hende som journalist.