“Hvordan kan en mor ikke have ret til at være med sin søn?”

”Hvordan kan en mor ikke have ret til at være med sin søn?”

I dag den 16. marts er det et år siden, Valquiria flygtede fra dødstrusler i sit hjemland Brasilien, for at søge asyl ved grænsen til USA. Og dermed også et år siden Valquiria og hendes lille søn blev adskilt af myndighederne.

Da Amnestys researchere besøger 39-årige Valquiria i detentionen nær den amerikanske grænseby El Paso, har hun opholdt sig der i ti måneder. Valquiria har fået nægtet indrejse i USA, fået to afslag på sin asylansøgning – og været adskilt ti måneder fra sin søn.

Valquiria er magtesløs og ulykkelig over sin situation. Da hun bliver bedt om at genfortælle det øjeblik, hvor hun fik taget sin søn fra sig, bryder hun grædende sammen:

”De fortalte mig, at jeg ingen rettigheder havde. At jeg ikke havde ret til at være med min søn. Jeg døde inden i. Det havde været bedre, hvis jeg var død. Ikke at vide hvor, min søn var, hvad han lavede… det er den værste følelse, en mor kan have. Hvordan kan en mor ikke have ret til at være med sin søn?”.

Familier adskilt

Valquiria er ikke den eneste asylansøger, der sidder strandet i detentionen ved grænsen til USA. Det seneste år har tusindvis af migranter fra Mellem- og Sydamerika søgt mod den amerikanske grænse i nord. Mange kommer som familie, og da 80% af dem får nægtet asyl, bliver børn og voksne skilt fra hinanden. Amnesty kender til flere tilfælde, hvor barnet tvangsfjernes uden grund – og den voksne behandles som kriminel.

Flere gange har Amnesty påpeget den umenneskelige måde, mennesker på flugt og deres børn bliver behandlet på. At splitte familier ad er et brud på de fundamentale menneskerettigheder. Ligeså vel, som det er ekstremt traumatiserende for et barn at blive fjernet med tvang fra dets forældre.

Den amerikanske regering har indtil juli 2018 offentligt meldt ud, at maksimalt 2.700 børn var blevet adskilt fra deres forældre, efter de var kommet til USA for at søge asyl. Men i september 2018 oplyste de amerikanske grænsemyndigheder til Amnesty, at de alene imellem april 2018 og august 2018 havde adskilt flere end 6.000 ”familieenheder”.

Amnesty Internationals direktør i Amerikas-regionen, Erika Guevara-Rosas, er chokeret over de seneste tal:

”Enten har Trump-regeringen misinformeret offentligheden om antallet af adskilte familier, eller også har myndighederne fortsat adskillelsen af familier efter løfter om det modsatte samt retskendelser, der beordrede et stop for adskillelsen af børn og forældre”, siger hun.

På flugt fra dødstrusler

Valquiria og hendes dengang syvårige søn Abel* rejste til USA for at være i sikkerhed. Fra sit hjemland Brasilien måtte den 39-årige mor flygte fra en lokal narkobande, der i en længere periode havde solgt narko foran hendes gadedør. Da Valquiria beklagede sig til det lokale politi, fik hun dødstrusler på halsen. Narkobanden gjorde det klart for hende, at hun ikke var sikker nogen steder i Brasilien.

Valquiria gjorde, hvad de fleste mødre ville gøre, hvis deres barns liv var i fare: Hun flygtede med sin søn langt væk fra narkobanden – tværs igennem Brasilien og Mellemamerika – mod den amerikanske grænse.

Ved grænsen til USA blev mor og søn tilbageholdt af de amerikanske myndigheder. Og efter en nat i detentionen ved El Paso blev Abel tvangsfjernet fra sin mor. Ifølge Valquiria selv fik hun ingen begrundelse for adskillelsen. Valquiria har nu flere gange søgt om asyl, men hver gang fået afslag på sin ansøgning. Godkendelsen trækker ud hver gang, og i følge Valquirias advokat bliver det sværere og sværere at tro på, det nogensinde vil lykkes.

Svært farvel

Sønnen Abel, der nu er fyldt 8 år, bor hos sin far i Massachusetts i USA. Faren har fået lov til at være i USA, imens han afventer sin egen asylgodkendelse. Abels far fortæller, hvordan Abel ofte sidder og stirrer på døren og venter på, at hans mor kommer hjem. Kun få gange har de besøgt Abels mor i detentionen i El Paso. For med en afstand på 3.000 km. fra staten Massachusetts til det sydlige Texas er det en dyr rejse for en immigrant.

Valquiria fortæller, hvordan Abels traumer fra adskillelsen blusser op hver gang, han endnu engang må sige farvel til sin mor. Og at det piner hende ikke at kunne fortælle sin søn, hvornår de kan være sammen igen.

Valquiria stod til at blive udvist og sendt tilbage til Brasilien den kommende uge, men den beslutning er blevet udsat, da den føderale domstol arbejder på at inddrage hende og potentielt tusindvis af andre adskilte forældre i en retssag. Pt. kæmper hendes advokat for, at Valquiria kan blive i USA, og løsladt fra detentionen, imens hun afventer den langsommelige asylproces. De håber begge, at de ved hjælp fra Amnesty og flere landes regeringer kan få processen til at gå lidt hurtigere, så Valquiria snart kan blive genforenet med sin søn.

*Abel er et opdigtet navn

Læs baggrund om situationen ved grænsen