Løsladelsen af to Reuters journalister er en sejr for pressefriheden, mener Amnesty. Men de undertrykkende love, som blev brugt til at lukke munden på journalisterne, eksisterer stadig
Glæden lyser ud af øjnene på de to journalister Wa Lone og Kyaw SOE Oo, som sammen med 6518 andre fanger er blevet benådet af Myanmars præsident som en traditionel markering af nytåret i landet.
”Jeg er meget glad og begejstret over at skulle se min familie og kollegaer. Jeg kan ikke vente med at komme tilbage på redaktionen,” siger Wa Lone på vej ud af fængslet ifølge Ritzau.
Også Amnesty, som har aktioneret for journalisternes løsladelse, er begejstrede:
”Sagen mod Wa Lone og Kyaw SOE Oo var en parodi på en retssag fra først til sidst. De burde ikke have siddet fængslet en eneste dag,” siger Nicholas Bequelin, Amnesty International’s direktør for Sydøstasien.
Knap 50.000 dansker har skrevet under for løsladelsen af de to journalister.
Undertrykkende love skal ophæves
Wa Lone og Kyaw SOE Oo blev arresteret i december 2017, da de var i gang med at undersøge militærets involvering i drabene på 10 mænd og drenge, som tilhørte den etniske gruppe rohingya. De blev hver idømt syv års fængsel for at have brudt landets lov om statslige hemmeligheder.
Amnesty International’s direktør for Sydøstasien understreger, at de love, som blev brugt til at give de to journalister en fængselsdom, eksisterer stadig.
”Indtil disse love er ophævet er journalister, aktivister og andre formodede kritikere af myndighederne under et stort pres for at blive tilbageholdt og fængslet af myndighederne,” siger Nicholas Bequelin.
I løbet af de seneste uger har der været en stigning i antallet af politisk motiverede anholdelser – især når kritik har været vendt mod militæret.
”Regeringen må følge op på dens rigtige beslutning om at sætte Wa Lone og Kyaw SOE Oo på fri fod ved at frigive alle andre journalister og samvittighedsfanger. Og ophæve de love, som tager kvælertag med ytringsfriheden i landet,” siger Nicholas Bequelin.