Myanmar: Frihed til tidligere børnesoldat

Tidligere børnesoldat er endelig frikendt

Aung Ko Htwe sad to et halvt år i fængsel i Myanmar for at fortælle om sine oplevelser som børnesoldat. Hans løsladelse er en sejr for ytringsfriheden i landet.

Som 13-årig blev Aung Ko Htwe kidnappet af en soldat, som senere solgte ham videre for 72 dollars. Han blev, som mange andre unge drenge i Myanmar, tvunget til at tjene i hæren som børnesoldat.

– Vi blev behandlet som dyr – spærret inde. Vi var omkring 100 drenge i et rum på cirka 15 gange 15 meter. Der var ikke noget toilet, og hvis vi skulle forlade rummet for at forrette vores nødtørft, måtte vi gøre det nøgne, fordi de var bange for, at vi ellers ville stikke af, fortalte han i 2017 til Radio Free Asia.

Interviewet kostede ham to et halvt år i fængsel.

Internationalt pres

Den tidligere børnesoldats fængsling vakte international opsigt. Og Amnestys budskab var kort og klart: Ingen skal fængsles for at gøre brug af sin ytringsfrihed.

Myanmar har en lang historie med at rekruttere børnesoldater. I 2012 underskrev styret en fælles handlingsplan med FN, som skulle afslutte rekrutteringen og brugen af børnesoldater. Siden er flere hundrede børn blevet frigivet fra militæret. Amnesty fortsætter dog med at høre om tvangsrekruttering af børnesoldater i nogle dele af landet. Det ønsker styret i Myanmar at skjule for omverdenen.

I 2018 havde Amnesty en underskriftsindsamling og en appel om at få løsladt den tidligere børnesoldat. Og sammen med de internationale underskrifter lagde vi pres på myndighederne i Myanmar. 

Det var derfor en sejrens dag for ytringsfriheden, da Aung Ko Htwe den 6. september 2019 blev løsladt og frikendt for alle anklager. Han skulle have afsonet yderligere tre år i fængsel, men denne del af dommen er heldigvis blevet annulleret. 

Læs hele Aung Ko Htwe’s historie her