Overgreb i Mellemøsten og Nordafrika mødes med lukkede øjne

Det internationale samfunds manglende reaktion fører til straffrihed for dem, der begår overgreb, og konsekvensen er endnu flere grusomheder, konkluderer ny Amnesty rapport.

I fængsel i Egypten for på Facebook at protestere mod seksuel chikane. Arresteret uden sigtelse for at kæmpe for saudiske kvinders ret til at køre bil. Anholdt og voldeligt overfaldet for fredeligt at demonstrere mod tørklædetvang i Iran.

Listen over menneskerettighedskrænkelser i Mellemøsten og Nordafrika er lang, og den bliver kun længere på grund af det internationale samfunds ligegyldighed over for krænkelserne. For det giver regionens regeringer følelsen af, at de ikke behøver at frygte at blive straffet for overgrebene, og det giver igen næring til yderligere grusomheder.

Det konkluderer Amnesty International i rapporten Human rights in the Middle East and North Africa: A review of 2018. Rapporten beskriver, hvordan myndighederne i 19 lande fortsætter med at slå ned på demonstranter, almindelige borgere og politiske modstandere, ofte med stiltiende accept fra magtfulde allierede uden for regionen.

Khashoggis død 

En af de få gange, hvor der ikke blev trukket på skuldrene ude i verden, var, da den saudiske journalist Jamal Khashoggi blev dræbt i oktober 2018 på det saudiske konsulat i Istanbul. Det førte til en saudiarabisk undersøgelse af omstændighederne omkring Khashoggis død, og det fik Danmark, Finland, Norge og Holland til at suspendere alt våbensalg til Saudi-Arabien. Men kongedømmets vigtigste allierede – herunder USA, Storbritannien og Frankrig – har afholdt sig fra lignende tiltag, og overordnet set har det internationale samfund svigtet ved ikke at imødekomme kravet fra menneskerettighedsorganisationer om en uafhængig FN-undersøgelse af drabet.

”Der skulle et koldblodigt mord inde på et konsulat til, før en række ansvarlige stater suspenderede deres salg af våben til et land, som leder en koalition, der er ansvarlig for krigsforbrydelser, og som har ført til en humanitær katastrofe i Yemen. Men den globale forargelse over Khashoggi-sagen er ikke blevet fulgt op af konkret handling for at sikre, at de, der er ansvarlige for drabet, bliver retsforfulgt,” siger Heba Morayef, Amnesty Internationals regionale direktør for Mellemøsten og Nordafrika.

Larmende tavshed

”I hele regionen blev tusinder af dissidenter og fredelige kritikere af regeringerne sidste år ofre for skamløse krænkelser, akkompagneret af larmende tavshed fra det internationale samfunds side.”

Amnesty Internationals rapport viser, hvordan der især i forhold til Egypten, Iran og Saudi-Arabien ikke længere bliver råbt op.

”Igen og igen ser vi, at allierede til regionens regeringer sætter handelsaftaler, sikkerhedssamarbejde og våbeneksport over menneskerettigheder. Det nærer overgrebene og skaber et klima, hvor regeringerne føler sig ’urørlige’ og hævet over loven,” siger Phillip Luther, der er leder af researchafdelingen på Amnesty Internationals kontor for Mellemøsten og Nordafrika.

Det er dog muligt at spore visse fremskridt i regionen, hvad angår kvinders rettigheder og rettigheder for LGBTI-personer. I Nordafrika blev der indført en række love til bekæmpelse af vold mod kvinder, og i Palæstina har man afskaffet en lov, der gav mistænkte voldtægtsmænd straffrihed, hvis de efterfølgende giftede sig med kvinden. I Tunesien er der takket være en kraftig mobilisering fra det civile samfunds side en lov på vej, der fører til, at homoseksualitet ikke længere er strafbart.

De 19 lande, der bliver gennemgået i rapporten er: Algeriet, Bahrain, Egypten, Iran, Irak, Israel, Jordan, Kuwait, Libanon, Libyen, Marokko, Oman, Det Palæstinensiske Selvstyre, Qatar, Saudi-Arabien, Syrien, Tunesien, De Forenede Arabiske Emirater og Yemen.