Fem ting du skal vide om Thailand

Amnesty International holder øje med udviklingen i Thailand, hvor myndighederne slår hårdt ned på demonstrationerne i landet. Her er fem ting, som er værd at vide om udviklingen i landet.

Demonstrationer vokser

De seneste måneder har tusinder af thailændere demonstreret for demokrati, imod ulighed og imod kongefamiliens position i landet.  

Arrestationer og forbud mod at forsamle sig

Den 15. oktober indførte myndighederne i Thailand et forbud mod at forsamle sig mere end fem mennesker i hovedstaden Bangkok. Formålet var at standse de eskalerende protester. Myndighederne forbød samtidig offentliggørelsen af nyheder eller online-beskeder, der kunne ”skabe frygt”, påvirke national sikkerhed eller skade den offentlige moral. Amnesty kritiserede myndighedernes nye ordre for at være for vagt formulerede og drastiske og for at ville føre til, at flere mennesker uretmæssigt bliver arresteret, tilbageholdt og retsforfulgt. Den 22. oktober ophævede myndighederne forsamlingsforbuddet igen.   





Vandkanoner

Den 16. oktober brugte politiet vandkanoner tilsat farve og kemikalier med lokalirriterende virkning til at opløse demonstrationer. Amnesty kritiserede politiet for at bruge overdreven magtanvendelse til at knægte retten til at forsamle og ytre sig.

Medier under angreb

Den 20. oktober opretholdt en domstol en ordre fra regeringen om at lukke alle tv- og digitale kanaler fra mediet Voice TV Group. Yderligere tre medier er blevet beordret lukket af myndighederne, men en domstol har endnu ikke taget stilling til disse. Amnesty kritiserede lukningen af Voice TV, som blot har gjort sit arbejde ved at dække de tiltagende fredelige protester i landet.  

Militærets magt

I 2014 gennemførte militæret i Thailand et kup mod regeringen og tog magten i landet. Sidste år blev der afholdt valg, hvorefter den militære leder Prayuth Chan-ocha, som stod i spidsen for kuppet i 2014, blev indsat som premierminister. Valget mødte international kritik for ikke at være blevet afholdt frit og fair.

 Støt menneskerettighederne – vær med i Amnesty