Kvindelige aktivister fængslet, mens Saudi-Arabien prædiker om ligestilling til topmøde

Kvindelige menneskerettighedsaktivister fængslet, mens Saudi-Arabien prædiker om ligestilling til topmøde

Kvindefrigørelse er øverst på dagsordenen ved næste uges B20-topmøde, hvor Saudi-Arabien er vært. Det er paradoksalt, da mange af landets modigste kvindeforkæmpere netop er i fængsel for at have krævet en reform af systemet.

Loujain al Hathloul, Nassima al-Sada, Samar Badawi, Maya’a al-Zahrani og Nouf Abdulaziz stod i spidsen for en række kampagner for ligestilling. De kæmpede blandt andet for kvinders ret til at køre bil og for en afskaffelse af det mandlige værgemålssystem. Selvom Saudi-Arabien for nyligt har ændret nogle af reformerne, og eksempelvis lempet sociale restriktioner og løsnet værgemålssystemet, sidder de kvindelige aktivister, som kæmpede for netop disse sager, fortsat i fængsel.

”Skamløst hykleri”

”Siden antagelsen af G20-formandskabet har Saudi-Arabien investeret i at forsøge at ændre landets image omkring ligestilling, og insisteret på, at de er klar til forandring. Men dem, som reelt kæmper for forandringen, er bag tremmer,” siger Lynn Maalouf, Amnesty International’s Deputy Regional Director for Mellemøsten og Nordafrika. 

B20-ledere må ikke lade sig narre af dette skamløse hykleri, og vi opfordrer dem til at vise, at de går lige så meget op i menneskerettigheder, som de gør i forretningsmuligheder. Enhver virksomhed, der opererer i – eller med – Saudi-Arabien har et ansvar for at sikre, at de ikke bidrager til krænkelser af menneskerettighederne gennem deres aktiviteter.”

B20-topmødet er det officielle forum, hvor virksomhedsledere har mulighed for at præsentere policy-anbefalinger til G20, inden hovedtopmødet i november. I år deltager en række højt profilerede deltagere, som bl.a. HSBC, Mastercard, PwC, McKinsey, CISCO, ENI, Siemens, Accenture og BBVA.

Kynisk PR-kampagne

Saudi-Arabien har offentliggjort, at i år er 33 procent af B20-delegaterne kvinder – den højeste procentdel nogensinde. På B20’s hjemmeside skriver Saudi-Arabien, at ”kvinder i erhvervslivet” vil være deres hovedemne til årets topmøde.

Dette kommer som kulminationen på en aggressiv PR-kampagne under ledelse af kronprins Mohammed bin Salman; en kampagne, der har lovet lige muligheder som en del af Saudi-Arabiens Vision 2030-plan.

I kølvandet på offentliggørelse af Vision 2030-planen fik kvinder i Saudi-Arabien ret til at køre bil i juni 2018. Med denne rettighed kom kvinderne et skridt tættere på lige beskæftigelsesmuligheder, og fik en lille smule mere frihed og uafhængighed. Men blot få uger før dette skete, havde myndighederne slået hårdt ned på menneskerettighedsforkæmpere og arresteret mange af dem, der havde protesteret for netop kvinders rettigheder til at køre.

Retsforfulgt for at kontakte medier

I øjeblikket står 13 kvindelige menneskerettighedsforkæmpere overfor retsforfølgelse som følge af deres aktivisme. Flere står anklaget for at kontakte udenlandske medier eller internationale organisationer som fx Amnesty International. Af de 13 kvinder er 5 tilbageholdt: Loujain al-Hathloul, Samar Badawi, Nassima al-Sada, Nouf Abdulaziz og Maya’a al-Zahrani.

De Saudiarabiske myndigheder fortsætter med systematisk at knuse ytringsfriheden ved at bruge en specialiseret straffedomstol til at gå til angreb mod økonomer, lærere, gejstlige, forfattere, aktivister og enhver anden, som opfordrer til forandring. Menneskerettighedsforkæmpere står over for vilkårlige anholdelser, urimelige retssager og tortur.

Erhvervsledere har et ansvar

Amnesty International opfordrer erhvervsledere til B20 til at holde øje med disse overtrædelser. Alle virksomheder har et ansvar for at sikre, at de ikke bidrager til overtrædelser af menneskerettighederne. Det forventes, at de gør hvad der kræves, for at identificere, forebygge og afbøde de menneskerettighedsrisici, som deres aktiviteter kan have.

Amnesty International har skrevet til de virksomheder, der deltager i B20-topmødet, og adresseret vores alvorlige bekymringer over menneskerettighedsrisikoen ved forretningsdrift i og med Saudi-Arabien, samt mindet dem om deres menneskerettighedsansvar.

”Vi opfordrer B20-delegater til at tænke nøje over, hvordan deres brands muligvis kan legitimere menneskerettighedskrænkelser og støtte Saudi-Arabiens charmeoffensiv,” siger Lynn Maalouf. ”Hvis B20 Saudi-Arabien var så progressiv, som det hævder, ville de aktivister, der gjorde så meget for at sikre kvinderne flere rettigheder, have en plads ved bordet.”