Mulig forgiftning af russisk oppositionsleder skal undersøges

Myndighederne i Rusland bør omgående iværksætte en undersøgelse af, hvorfor den Putin-kritiske politiker Aleksei Navalny uventet er havnet i koma.

Amnesty kræver, at de russiske myndigheder iværksætter en grundig undersøgelse af, hvorfor den russiske oppositionsleder Aleksei Navalny uventet er havnet i koma efter en mulig forgiftning. Samtidig skal han omgående undersøges og have behandling af læger, som hans familie stoler på.
Politikeren blev torsdag indlagt på intensivafdelingen på et hospital i Omsk i Sibirien, da han var rejste fra Tomsk til Moskva.

”Hospitalledelsen skal sørge for fuld åbenhed omkring alle informationer vedrørende hans behandling til hans familie og de læger, som enten han eller familien har valgt. Der har allerede været beretninger om, at den læge, han har fået tildelt, ikke har fået lov til at se testresultaterne og heller ikke er blevet informeret om behandlingsprogrammet. Det styrker bare antagelserne om en mulig forgiftning”, siger Natalia Zvyagina, chef for Amnestys Moskva-kontor.

”Set i lyset af de alvorlige beskyldninger, der antydes at være skyld i Aleksei Navalnys sygdom, bør der iværksættes en hurtig og uafhængig undersøgelse af omstændighederne omkring hans indlæggelse. Hvis det bliver bevist, at der ligger et kriminelt motiv bag, skal dem, der har beordret og udført denne forbrydelse, retsforfølges”, siger hun.

”Det, der er sket med Aleksei Navalny, ligner unægteligt de hændelser, som andre hårde kritikere af de russiske myndigheder har været ude for – herunder politikeren Vladimir Kara-Murza Jr. og producer for punkbandet Pussy Riot, Pyotr Verzilov. Aleksei Navalny blev selv meget syg under sin husarrest for et år siden. Ingen af disse hændelser blev efterforsket”.