Oprør bliver mødt med brutalitet i Mellemøsten og Nordafrika

En bølge af protester fra Algeriet over Iran og Irak til Libanon vidner om et folkeligt oprør, men med over 800 dræbte demonstranter og omfattende fængslinger af aktivister er myndighederne skånselsløse, viser Amnestys regionale rapport om situationen for menneskerettighederne i 19 lande i Mellemøsten og Nordafrika

Regeringer i Mellemøsten og Nordafrika udviser en frygtindgydende beslutsomhed med hensyn til at knuse protester med skånselsløs magt og træde hundredtusinder af demonstranters rettigheder under fode, når folk går på gaden for at kræve social retfærdighed og politiske reformer.

Det er konklusionen i Amnesty Internationals årlige regionale rapport om menneskerettighedssituationen i 19 lande i Mellemøsten og Nordafrika, ”Middle East and North Africa: Review of 2019”. Rapporten beskriver, hvordan regeringerne har været kompromisløse i deres undertrykkelse af kritikere. Alene i Iran og Irak er over 800 døde under demonstrationer i løbet af 2019, og også i Libanon og Algeriet har myndighederne tyet til overdreven magtanvendelse for at knuse protester. I Egypten er over 4000 mennesker, som har været aktive i kritik af styret eller deltaget i fredelige demonstrationer, blevet ofre for vilkårlige massearrestationer.

”Regeringerne i Mellemøsten og Nordafrika har udvist en total mangel på respekt for folks ret til at protestere og give udtryk for deres holdninger på fredelig vis,” siger Heba Morayef, der er Amnesty Internationals direktør for Mellemøsten og Nordafrika.

”I stedet for at iværksætte dødelige angreb og anvende overdreven brug af magt, tortur, vilkårlige arrestationer i stor skala og retsforfølgelser, burde myndighederne lytte til – og gøre noget ved – kravene om social og økonomisk retfærdighed såvel som politiske rettigheder.”

En libanesisk demonstrant viser ordet “Revolution”, skrevet på sin hånd, under en demonstration i Beirut den 18. oktober 2019.

Palæstinensiske journalister med skilte til støtte for ytringsfriheden under en demonstration i Ramallah den 23. oktober 2019.