Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel

Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.

Det kan koste befolkningen i Qatar dyrt at forlade deres hjem, hvis de ikke har downloadet en ny app, som skal begrænse spredningen af COVID-19.

Appen med navnet EHTERAZ blev gjort obligatorisk for alle fredag den 22. maj, og straffen for ikke at have den på sin mobiltelefon eller tablet kan være fængsel i op til tre år eller en bøde på 375.000 kroner.

”Qatars myndigheder bør omgøre beslutningen om, at brug af appen er obligatorisk”, siger Claudio Guarnieri, der er chef for Amnestys sikkerhedslaboratorium.

Nem at hacke

Ifølge myndighederne i Qatar skal appen bruges til at spore, om folk har været i kontakt med smittede personer. Kort efter lanceringen af den kunne Amnestys tech-eksperter afsløre, at appen var fuld af sikkerhedsbrister, der ville gøre det nemt at hacke meget personfølsomme informationer fra mere end en million brugere. Det drejede sig blandt andet om navn, personnummer, sundhedsstatus og lokation.

Amnesty advarede straks myndighederne i Qatar, der hurtigt fik rettet fejlene. Men det er ikke nok, mener Claudio Guarnieri.

”Selv om Qatars myndigheder var hurtige til at få gjort noget ved det her, var der tale om en enorm sikkerhedsbrist og en fundamental fejl i Qatars kontaktopsporingsapp, som ondsindede personer nemt kunne have udnyttet”, siger han og fortsætter:

”Denne hændelse bør opfattes som en advarsel til regeringer verden over, som i al hast lancerer kontaktopsporingsapps, der alt for ofte er dårligt designet og mangler sikkerhedsforanstaltninger. Hvis teknologi skal spille en effektiv rolle i kampen mod virussen, skal folk kunne være sikre på, at kontaktopsporingsapps beskytter deres privatliv og andre menneskerettigheder”.

App på vej i Danmark

I øjeblikket har eller planlægger mere end 45 lande at indføre COVID-19-kontaktopsporingsapps. Amnesty er bekymret for, at regeringer rundt om i verden – herunder Australien, Frankrig, Italien, Holland og Storbritannien – fremskynder brugen af digitale værktøjer, der underminerer privatlivet, som ikke er dokumenteret effektive, og som kan sætte folks sikkerhed i fare.

I Danmark er sundhedsmyndighederne også ved at få udviklet en app, der skal hjælpe med bekæmpelsen af COVID-19. Oprindeligt var det planen, at appen skulle kunne indsamle oplysninger om danskernes færden, som sundhedsmyndighederne så kunne lave beregninger på. Men efter kritik fra blandt andet Amnesty er det ændret til fordel for en decentral løsning, hvor data om den enkelte borgers færden og møder med andre ikke kommer i hænderne på myndighederne.