Saudi-Arabien bruger særlig domstol til at slå hårdt ned på kritikere

Med antiterrorlovgivning og en ”specialiseret straffedomstol” som våben slår Saudi-Arabien ned på journalister, forfattere, aktivister og menneskerettighedsforkæmpere, viser ny Amnesty-rapport

De saudiarabiske myndigheder benytter en særlig domstol, beregnet til at retsforfølge personer for terror-relaterede forbrydelser, til systematisk at kvæle kritiske stemmer. Retsinstansen – på engelsk kaldet ”Specialized Criminal Court (SCC)” – bruges som politisk våben mod menneskerettighedsforkæmpere, forfattere, økonomer, journalister, gejstlige og politiske aktivister. Alle gennemgår de uretfærdige retssager, inden de idømmes ultrahårde straffe, herunder i mange tilfælde dødsstraf.

Det viser en ny rapport fra Amnesty International, som blev offentliggjort i dag. I rapporten – ”Muzzling critical voices: Politicized trials before Saudi Arabia’s Specialized Criminal Court” – gennemgår Amnesty 95 retssager ført mellem 2011 og 2019, og hver og en af dem er plettede af menneskerettighedskrænkelser. Det gælder alt fra at nægte folk at få en advokat over tilbageholdelse uden at oplyse om anklagen til såkaldte ”tilståelser” opnået gennem tortur.

”Den saudiarabiske regering udnytter SCC til at kaste et skær af lovlighed over det faktum, at den misbruger antiterrorlovgivningen (…) Regeringen anvender SCC til skånselsløst at undertrykke dem, der er modige nok til at være i opposition, forsvare menneskerettighederne eller tale for meningsfulde reformer,” siger Heba Morayef, der er Amnesty Internationals regionale direktør for Mellemøsten og Nordafrika.

Dødsstraf for at protestere

Således står regeringens nye retorik omkring reformer, som i stigende grad er blevet fremført efter udnævnelsen af kronprins Mohammed bin Salman til leder, i skarp kontrast til den reelle menneskerettighedssituation i landet. Samtidig med, at man sidste år indførte visse positive reformer i spørgsmålet om kvinders rettigheder, for eksempel retten til at køre bil, blev nogle af de mest højprofilerede kvindelige menneskerettighedsforkæmpere, som kæmpede for netop dette, sat i fængsel.

Rapporten dokumenterer også, hvordan tre unge mænd – som er anklaget for forbrydelser, der blev begået, mens de var under 18 – “tilstod” efter at være blevet tortureret. De er blevet dømt til døden, og de er i akut fare for at blive henrettet. Deres forbrydelse var at deltage i en protest mod regeringen.

Amnesty International kræver, at alle samvittighedsfanger løslades straks – og uden betingelser.

”Hvis kongen og kronprinsen ønsker at vise, at de mener det alvorligt med reformer, bør de som det første skridt løslade alle samvittighedsfanger – med det samme og betingelsesløst – samt sikre, at deres idømte straffe annulleres. Samtidig skal de indføre et officielt moratorium for alle henrettelser med det sigte at afskaffe dødstraf,” siger Heba Morayef.