Uighurere i udlandet fortæller om omfattende kinesisk chikane
Kina udsætter systematisk uighurere og andre muslimsk-etniske grupper for chikane, efter de har forladt landet, dokumenterer Amnesty gennem en lang række vidneberetninger, der netop er blevet offentliggjort.
Casestudierne viser, hvordan Kina målrettet går efter uighurere og andre eksilgrupper rundt om i verden gennem pres fra landets ambassader i udlandet, beskedtjenester og truende telefonopkald.
”Disse skræmmende beretninger fra uighurere bosat i udlandet viser, hvordan den langtrækkende skygge af undertrykkelse af muslimer fra Kina strækker sig langt ud over landets grænser”, siger Patrick Poon, der er Kina-researcher i Amnesty.
”Selv efter at uighurere og personer fra andre minoriteter er flygtet fra forfølgelsen i Xinjiang, er de ikke sikre. Den kinesiske regering finder måder at nå og gøre dem bange på og – ultimativt – forsøger at bringe dem tilbage til en grum skæbne, hvilket indbefatter at presse andre regeringer til at udlevere dem”.
Amnesty har over et år – fra september 2018 til september 2019 - sammenlignet information fra omkring 400 uighurere, kazakhstanere, usbekere og andre medlemmer af hovedsageligt muslimsk-etniske grupper i 22 lande fordelt på fem kontinenter. Deres beretninger viser den chikane og frygt, som disse samfund bliver udsat for på daglig basis.
Adskillige af de interviewede uighurere fortalte Amnesty, at de lokale myndigheder i Xinjiang var gået efter deres familiemedlemmer derhjemme for at undertrykke uighur-samfundene i udlandet. Andre fortalte, at de kinesiske myndigheder havde brugt sociale beskedtjenester til at opspore, kontakte og intimidere dem.