Tibet: Kina strammer kursen mod tibetanerne

Kina strammer endnu engang grebet om Tibet efter sidste års fredelige protester, der resulterede i, at 4.434 tibetanere blev tilbageholdt. I år er det 50 år siden, tibetanerne gjorde oprør mod den kinesiske overmagt, og Amnesty opfordrer de Kinesiske myndigheder til at åbne landet op for FN’s menneskeretseksperter.

Op til 50-årsdagen for den tibetanske opstand den 10. marts 1959 har Kina strammet grebet endnu mere om den tibetanske befolkning. Myndighederne frygter en gentagelse af de uroligheder, som brød ud i Tibet for et år siden, da en række fredelige protester blev slået ned af kinesiske sikkerhedsstyrker og udløste en kortvarig, voldelig opstand.

Siden marts 2008 har Amnesty og en række andre organisationer modtaget mange rapporter om overgreb, fængslinger, mishandling og tortur af tibetanske fanger. Kina har lukket Tibet for FN-observatører, og medierne har kun adgang i organiserede grupperejser, så mange beretninger er umulige at verificere. Men antallet af rapporter og indholdet af dem gør dem troværdige, mener Amnesty.

Samtidig har Kina i januar officielt indledt en kampagne, som slår hårdt ned på alle optræk til “social uorden og ustabilitet” i hovedstaden Lhasa. I løbet af tre dage i januar undersøgte sikkerhedsstyrkerne over 6.000 tibetanere i deres hjem samt på cafeer, hoteller og barer – 81 er tilbageholdt.

Mange fængslede og forsvundne

Kinas officielle statistikker fortæller, at 4.434 tibetanere blev fængslet efter urolighederne i marts 2008. De 3.027 er løsladt, og mange af dem fortæller om tortur, tæsk, mishandling og elendige fængselsforhold med for lidt mad og drikke og mangel på lægehjælp. En af dem er den 42-årige munk Jigme Gyatso, som har fortalt om sine oplevelser til International Campaign for Tibet.

“De bandt mine hænder sammen og lod mig hænge ned fra loftet. Så slog de mig i ansigtet, på kroppen og på ryggen med fuld kraft med knytnæver. Den ene gang mistede jeg bevidstheden og kom på hospitalet. Da jeg vågnede op, kom jeg tilbage til fængslet, hvor de fortsatte med at tæske mig på samme måde. En anden gang var jeg bevidstløs i seks dage uden at kunne tale eller åbne mine øjne”, siger Jigme Gyatso.

Død af tortur

International Campaign for Tibet beretter om flere tilfælde, hvor fængslede tibetanere er døde af tortur, og at myndighederne tilbageholder over 600 personer for at deltage i fredelige protester de seneste 12 måneder. Det gælder dels nonner og munke, men også musikere, kunstnere og forfattere, som prøver at opretholde den tibetanske kultur.

En af dem er den 34-årige filminstruktør Dhondup Wangchen, som arbejder på en dokumentarfilm om tibetanernes daglige kamp og om Dalai Lama. Han begyndte optagelserne i oktober 2007, interviewede 108 personer og har 35 timers optagelser. Men myndighederne arresterede ham den 23. marts 2008. Den sidste, der hørte fra ham, var hans fætter i Schweiz, der talte i telefon med ham i juli 2008. Her fortalte Dhondup Wangchen om tortur under afhøringerne. Verdenspremieren på hans film ‘Leaving Fear Behind’ blev afbrudt af sikkerhedsstyrker i Beijing få dage før åbningen af De Olympiske Lege i august 2008. 

Giv adgang til Tibet

Amnesty opfordrer de kinesiske myndigheder til at åbne Tibet for omverdenen, så internationale medier og FN’s menneskerettighedsobservatører får adgang til området. Kina afviser alle protester som vestlig propaganda for at skabe uro.

“De ekstreme sikkerhedsforanstaltninger øger kun spændingerne og fører til flere krænkelser af menneskerettighederne”, siger Roseann Rife fra Amnestys Asien-kontor.

Amnesty opfordrer Kina til at:

  • Give adgang til FN’s menneskeretseksperter og andre uafhængige observatører, så de kan undersøge menneskeretssituationen i Tibet og naboprovinserne.
  • Gennemføre en uafhængig undersøgelse af anklagerne om mishandling og tortur af tibetanske fanger og stille de ansvarlige til regnskab
  • Undersøge dødsfald blandt tibetanske fanger
  • Skaffe fangerne adgang til advokater og læger samt kontakt til familiemedlemmer
  • Offentliggøre anklagerne mod tilbageholdte og stille dem for retten – eller løslade dem
  • Oplyse om alle de dræbte, sårede og forsvundne
  • Respektere tibetanernes ret til deres egen kultur, sprog og religion