Løsladt fange i Bahrain takker Amnestys medlemmer

En af Bahrains mest kendte menneskerettighedsforkæmpere, Nabeel Rajab, er løsladt efter to års fængsel for at deltage i ulovlige forsamlinger og opfordre til demonstrationer via Twitter. Han takker Amnestys danske medlemmer for deres støtte og opbakning.

Den 24. maj blev lederen af Bahrain Center for Human Rights (BCHR), Nabeel Rajab, løsladt efter to år bag tremmer i det berygtede Jaw Prison i Bahrain. Mandag besøgte han Amnestys kontor i København af én eneste årsag: Han vil gerne sige tak for den store støtte og opbakning fra Amnestys danske medlemmer, som i titusindvis har skrevet under på støtteerklæringer til Nabeel Rajab og opfordringer til Bahrains kongedømme om at løslade ham og alle andre politiske fanger i landet.

”Når folk gør noget godt for dig, skal du gøre alt, hvad du kan, for at sige dem tak. Det gør jeg i dag. I gør et fantastisk stykke arbejde i Amnesty. I har indflydelse og gennemslagskraft. Og for menneskerettighedsforkæmpere som mig betyder det alt, når vi ved, at vi ikke er glemt i fængslet. At vi ikke er alene”, sagde Nabeel Rajab, da han besøgte Amnestys kontor på Gammeltorv i København.

En kæmpe forskel

Nabeel Rajab blev varetægtsfængslet adskillige gange under de fredelige demonstrationer for ytringsfrihed og demokratiske reformer i Bahrain i 2011. Men fælden klappede, da han i sommeren 2012 kritiserede premierminister Khalifa Ibn Salman Al Khalifa på Twitter. Det gav ham en dom på tre måneder for at have fornærmet Bahrains befolkning.

”Myndighederne anholdt mig, fordi de ville sende et signal til befolkningen om, at du bliver anholdt, hvis du offentligt forsvarer menneskerettighederne i Bahrain. Men mærkeligt nok var de ikke klar over, at de på den måde skabte hundredvis af aktivister, som vil følge samme vej som jeg”, siger Nabeel Rajab, der er bedste venner med den livstidsdømte danske statsborger Abdulhadi Al-Khawaja.

Dømt for et tweet

Den 16. august 2012 blev han idømt yderligere tre års fængsel for at have deltaget i ulovlige forsamlinger og for at opfordre til demonstrationer mod styret på Twitter. Han blev placeret i en særlig afdeling i Jaw Prison med nogle få udlændinge, som han ikke kunne kommunikere med. I praksis var han isoleret fra omverdenen og de øvrige politiske fanger – deriblandt Al-Khawaja.

Breve gør en forskel

Straffen blev senere nedsat til to års fængsel, og mens han var bag tremmer fik han med mellemrum lov til at få besøg eller telefonopkald fra sin kone og to børn – så længe samtalerne ikke handlede om politik eller menneskerettigheder. Alligevel lykkedes det konen at fortælle ham om den internationale kampagne, som Amnesty International havde sat i søen for at få ham og de øvrige fanger løsladt, og om de 49.000 nordiske underskrifter, som Amnestys danske afdeling afleverede til Bahrains ambassadør i London i marts.  

”Til alle jer, der skriver breve for Amnesty og tænker på, om brevene mon gør en forskel, vil jeg sige: Ja, det virker. Både i forhold til det enkelte menneske i fængslet og i forhold til myndighederne, der pludselig kan se, at der er folk, der arbejder for din sag. Brevene havde en kæmpe betydning for mig. Det gav mig styrke, og det beroligede min familie og venner. Uden Amnesty og jeres mange medlemmer ville folk føle sig håbløst fortabt i fængslerne”, siger Nabeel Rajab, der har stærke rygsmerter efter den behandling, han har været udsat for af sikkerhedsstyrker og fængselspersonale under sine gentagne tilbageholdelser.

Fortsætter kampen i Bahrain

Efter sit besøg på Amnestys kontor i København fik Nabeel Rajab udleveret nogle af de plakater fra Amnestys RÅB OP kampagne for ytringsfrihed i Mellemøsten, hvor han selv er afbilledet. Og han efterlod ikke nogen tvivl om, at han vil fortsætte kampen for ytringsfrihed og demokratiske reformer i Bahrain og resten af den arabiske verden.

”Jeg ved, at det kan koste dyrt på det personlige plan, når man involverer sig i arbejdet for menneskerettigheder. Men jeg kan ikke lade være, og jeg er ikke bange. Nogen må betale prisen for at opnå demokrati og retfærdighed. Jeg er en af dem, der er parat til at tage kampen for mine medmennesker og kommende generationer”.

Du kan følge Nabeel Rajab på Twitter @NABEELRAJAB