Nepal: En million kvinder lider af tabubelagt sygdom

Vold, voldtægter, børn i en tidlig alder og hårdt fysisk arbejde kort tid efter fødslen. Det er den barske virkelighed, som mange af Nepals kvinder står i. En direkte konsekvens er, at mindst en million kvinder lever med en nedsunken livmoder – en smertefuld og tabubelagt lidelse.

 

Kopila er 30 år gammel og lever i Kailali distriktet i Nepal. Hun blev gift, da hun var 17 år, og har fire børn. Hun har haft flere graviditeter, men hendes mand tvang hende til at få aborter. Han tvinger hende også til sex og banker hende, hvis hun stritter imod. 

Da Kopila havde født sine børn, fik hun blot 10-12 dages hvile, inden hun skulle arbejde og bære træ, komøg og andre tunge ting. En dag, da Kopila arbejdede, kunne hun mærke, at hendes livmoder var ved at falde ud, og hun oplevede efterfølgende smerte: 

”Jeg føler smerte i min nedre mave og har generelt smerter, når jeg arbejder hårdt. Når jeg nyser, kommer min livmoder ud”, fortæller hun til Amnesty. 

Da hun forsøgte at gå til lægen, blev hun banket af sin mand. Hun er derfor rædselsslagen for at opsøge en læge igen.  

Amnestys undersøgelse

En rapport fra Amnesty International afslører kummerlige forhold for kvinder i Nepal. Med en nedsunken livmoder må kvinder leve med daglig smerte. Det dokumenterer Amnesty med rapporten ”En unødvendig byrde”, som indeholder feltundersøgelser og interviews med kvinder og mænd, sundhedseksperter og embedsmænd.

Læs rapporten

Amnestys undersøgelser dokumenterer, at 10 procent af 2.070 undersøgte kvinder i Nepal har lidelsen. En undersøgelse lavet af FN i 2007 anslår, at mindst 10 procent af Nepals 13,6 millioner kvinder har sygdommen. For hver tredje kvinde er lidelsen så akut, at den kræver en operation, hvis kvinderne ikke skal tabe deres livmoder. 

Årsagen til lidelsen skyldes en række kvindediskriminerende forhold, som kan forårsage den smertefulde lidelse, samt mangel på oplysning om lidelsen blandt befolkningen.

I Vesten kan kvinder få lidelsen, når de er ældre, mens de i Nepal får lidelsen i 20’erne. En undersøgelse fra USA afslører, at kvinder gennemsnitligt får lidelsen, når de er 61 år, mens kvinder i Nepal får den, når de er gennemsnitligt 26 år.

Udstødt af lokalsamfundet

Mange nepalesiske kvinder fortæller Amnesty, at de har konstante rygsmerter og oplever smerte, når de tvinges til at bære tunge ting.  Det er svært for kvinderne at søge hjælp, fordi de bliver udstødt af lokalsamfundet. Flere oplever lidelsen som et tabu, og fortæller, at familiemedlemmer truer dem.

En kvinde fortæller, at hendes mand truede med at gifte sig med en anden. En anden kvinde fortæller, at hun bliver kaldt doven, fordi hun ikke kan tage del i det fysisk hårde arbejde.  

Nirmaya Shrestha var 17 år gammel, da hendes forældre og bror arrangerede hendes ægteskab. Selvom hendes mand lod hende komme til lægen med lidelsen, har han også været sur på Nirmaya: 

”Nogle gange bliver min mand sur og fortæller mig, at ’andre kvinder arbejder hårdere end dig, men du sidder bare ned og laver ikke noget’”, fortæller hun.

Regeringen må vågne op 

For at forhindre lidelsen i at udvikle sig, må Nepals regering vågne op. Regeringen har forpligtet sig til at overholde en række konventioner om kvinders rettigheder, som beskytter kvinder mod vold og diskrimination. Kvinder skal sikres retten til selv at bestemme, hvor mange børn de vil have, og de skal have adgang til sundhedsklinikker.

Men selv om landets højesteret i 2008 fastslog, at kvinderne får krænket deres ret til selv at bestemme, hvor mange børn, de vil have og hvornår, så har regeringen endnu ikke taget skridt til at sikre kvindernes rettigheder. 

Det anbefaler Amnesty

Amnesty opfordrer Nepals regering til at vedtage en handlingsplan med konkrete mål for at begrænse udbredelsen af sygdommen og sikre bedre sundhedsmæssige forhold for landets kvinder:

•Befolkningen skal oplyses gennem undervisning og medier, så lidelsen ikke er tabubelagt 

•Kvinder skal oplyses om deres rettigheder 

•Personalet på sundhedsklinikker skal uddannes, så de kan hjælpe/ informere kvinderne 

Læs også: Over en million kvinder lever med smerter i underlivet (artikel i Ekstra Bladet)