Italien truer med at stoppe sin omfattende Mare Nostrum operation, der har reddet titusindvis af bådflygtninge i Middelhavet. Det øger risikoen for nye katastrofer, hvor overfyldte både går ned. Amnesty opfordrer EU til at finde pengepungen og solidariteten frem og etablere en permanent, fælleseuropæisk redningsplan.
Efter et års omfattende patruljering og redningsaktioner på Middelhavet har Italien erklæret, at Mare Nostrum operationen, der har reddet titusindvis af bådflygtninge, formentlig afsluttes i nær fremtid.
Den italienske flåde har brugt omkring 70 millioner kroner om måneden på at sejle et område på 43.000 kvadratkilometer i Middelhavet tyndt med en besætning på omkring 900 mand. Det har reddet over 100.000 flygtninge det seneste år, men over 3.000 er druknet alene i 2014.
Læs Amnestys rapport ‘Lives Adrift’ fra september 2014
Katastrofale konsekvenser
Trods flere store katastrofer, hvor hundredvis af flygtninge er omkommet i bølgerne, har ingen EU-lande tilbudt hjælp til Italien, og med udsigten til, at EU’s Frontex-samarbejde den 1. november indleder en ny operation ved navn Triton, er Italien parat til at sende sine skibe i havn.
Men Frontex kan på ingen måde erstatte den indsats, som Mare Nostrum har stået for det seneste år, fastslår Amnesty International, der advarer om, at tusindvis af flygtninge risikerer døden, hvis ikke EU-landene når til enighed om et alternativ på ministerrådsmødet i Bruxelles den 23.-24. oktober.
”Frontex-operationen kan på ingen måde sidestilles med Mare Nostrum, og den imødekommer langt fra behovet for at komme de titusindvis af mennesker til undsætning, som flygter fra krig og forfølgelse i Mellemøsten og Nordafrika. Ideen om, at Frontex kan erstatte Mare Nostrum, vil få katastrofale og dødelige konsekvenser på Middelhavet. EU-landene er nødt til at løse denne udfordring i fællesskab og sikre en videreførelse af de livsnødvendige redningsaktioner”, siger Trine Christensen, der er vicegeneralsekretær i Amnesty International.
EU’s passivitet er beskæmmende
Den nye Frontex-operation begrænser sig til at afpatruljere farvandet ud for Italiens kyster, og den rummer ikke noget mandat for redningsaktioner efter eftersøgninger i Middelhavet. Frontex har selv erkendt, at Triton ikke har ressourcer til at udføre Mare Nostrums arbejde, og derfor opfordrer Amnesty til, at EU finder solidariteten og pengepungen frem.
”EU’s statsledere har gentagne gange udtrykt deres forfærdelse og medfølelse med de mennesker, der har mistet livet efter de store skibsforlis i Middelhavet. Men hvad har de gjort for at løse problemet? Intet. Det er dybt beskæmmende, at EU’s ledere lader stå til og accepterer, at Middelhavet ender som en kirkegård”, siger Trine Christensen.