Mens den olympiske fakkel nærmer sig Tibets hovedstad Lhasa, opfordrer Amnesty International den kinesiske regering til at redegøre for de mere end tusind demonstranter, der blev anholdt under protesterne i marts og fortsat sidder indespærret. Samtidig skal uafhængige observatører have adgang til Tibet, som i tre måneder har været totalt lukket for omverdenen.
De kinesiske myndigheder skylder tibetanerne og det internationale samfund en officiel redegørelse for, hvad der er sket med de mere end tusind demonstranter, som har været tilbageholdt eller forsvundet siden opstanden og protesterne i Tibet i marts. Kina må nu opfylde sit OL-løfte om at åbne landet for udenlandske medier og fremme et “frit og åbent OL” som lovet i “The Beijing Olympic Action Plan”.
Det fastslår Amnesty International, som i en ny rapport sætter fokus på de kinesiske myndighedernes brutale metoder overfor demonstranter, den stramme censur af medierne samt situationen for de tilbageholdte – deriblandt dem, der bliver udsat for voldelige overgreb og nægtet lægehjælp og tilstrækkelig mad.
“Der kommer meget få oplysninger ud af Tibet, men den information, vi har, maler et dystert billede af tilfældige anholdelser og mishandling af tilbageholdte. Den olympiske fakkels indtog i Tibet er en mulighed for at kaste lys over situationen i landet”, siger Sam Zarifi, der er leder af Amnestys Asienafdeling.
Udenlandske journalister er stadig forment adgang til Tibet, og kun i ganske få tilfælde slipper beretninger ud til medierne via venner og familiemedlemmer til de fængslede. Tibetanske organisationer beretter, at politi og sikkerhedsstyrker har konfiskeret mobiltelefoner, computere og andet kommunikationsudstyr under hundredvis af razziaer i klostre og private hjem. De, der vover at sende information til udenlandske medier og menneskerettighedsorganisationer, risikerer arrestation og fængsling.
Hundredvis af mennesker sygner hen i kinesiske fængsler, fordi de fredeligt har udtrykt deres mening. De er tilbageholdt under horrible forhold, og ofte uden at deres pårørende ved, hvor de befinder sig. De officielle rapporter oplyser kun om en lille del af de demonstranter, der er blevet idømt livsvarige fængselsstraffe efter tvivlsomme retssager.
De kinesiske myndigheder har ikke kun tilbageholdt munke, nonner og andre demonstranter – de har også angrebet tibetanske kunstnere, der ikke har været direkte involveret i protesterne. Kunstnerne har det tilfælles, at de er involveret i arbejdet for at bevare tibetansk kultur.
Den Olympiske fakkel rejser igennem Kina under myndighedernes strenge opsyn. Journalister censureres og kontrolleres grundigt, specielt i områder som den autonome Xinjiang Uyghur region. Den oprindelige plan for faklens rejse gennem Tibet er blevet ændret, og det rapporteres nu, at faklen vil gøre sit indtog i Tibet lørdag den 21. juni.