Politiet i Brasilien dræber hundredvis af civile

Militærpolitiet i Rio de Janeiro har dræbt over 1.500 mennesker i byen de seneste fem år. Langt de fleste er unge, sorte mænd mellem 15 og 29 år, viser ny rapport fra Amnesty.

Indbyggerne i Rio de Janeiro i Brasilien har god grund til at frygte byens berygtede militærpoliti. En ny rapport fra Amnesty international anklager militærpolitiet for at følge en ”skyd først, spørg bagefter” strategi, som de seneste fem år har kostet mindst 1.519 mennesker livet. De mange politidrab er stærkt medvirkende til den stærkt stigende drabsrate i den brasilianske millionby, der næste år huser De Olympiske Lege.

Rapporten ”You Killed My Son: Killings By Military Police in Rio de Janeiro viser, at mindst 16 procent af alle drab i Rio de Janeiro de seneste fem år er begået af militærpolitiet. Over halvdelen af ofrene er Drabene bliver officielt betragtet som selvforsvar eller nødværge og kategoriseret som ”modstand, efterfulgt af død”. Men Amnesty har fundet bevis for, at politiet har udført ulovlige drab på personer, som enten havde overgivet sig eller var såret.

Unge, sorte mænd bliver dræbt

Værst står det til i bydelen Acari, hvor ni ud af ti drab havde karakter af egentlig henrettelser begået af politiet. Over halvdelen af de dræbte er unge, sorte mænd mellem 15 og 29 år, og Amnesty dokumenterer en række tilfælde, hvor politiet rykker ind i de fattige bykvarterer, favelaerne, og bruger unødvendig og i mange tilfælde overdreven magt – herunder dødelig vold. 

Drabene bliver sjældent efterforsket og ved at indberette de dødelige konfrontationer som selvforsvar undgår politiet at blive stillet til regnskab. I realiteten står ofret tilbage som den skyldige – også i de tilfælde, hvor politiet åbner ild, selv om der aldrig var tale om et voldeligt sammenstød. Ifølge Amnestys rapport sørger militærpolitiet ofte for at rydde op efter sig i en fart uden at indsamle bevismaterialer, og i visse tilfælde placerer politiet sågar våben ved siden af ofrene som falsk bevis.

10-årig dreng skudt

En af de dræbte er 10-årig Eduardo de Jesus, som blev skudt og dræbt af politiet den 2. april 2015, mens han sad foran sit hjem i favelaen Complexo do Alemao. Hans mor, Terezinha Maria de Jesus, fortæller, at det hele skete i løbet af nogle sekunder.

”Jeg hørte et knald og et skrig… Da jeg kom udenfor så jeg det forfærdelige syn af min falde søn”, siger hun. 

Da hun konfronterede militærpolitiet, der stod ved siden af sønnens lig, pegede en af dem på hendes hoved med sin riffel. ”Jeg kan lige så godt slå dig ihjel med det samme, for jeg har dræbt en søn af en bandit”, sagde politiofficeren ifølge Terenzinha.

Glamour og dødelig vold

Ifølge Atila Roque, der er direktør for Amnesty International i Brasilien, er Rio de Janeiro reelt delt op i to vidt forskellige byer. 

”Den ene er fyldt med glitter og glamour og er designet til at gøre indtryk på omverdenen. Den anden er kendetegnet ved dødelig politivold, som rammer en betydelig andel af de unge, sorte og fattige mænd”, siger hun.