EU-landene er medskyldige i kroatisk politivold mod flygtninge og migranter og er med til at skabe en ny humanitær krise på kanten af EU, hedder det i ny Amnesty rapport.
Der foregår en systematisk, ulovlig og tiltagende voldelig behandling af tusindvis af asylsøgere, som forsøger at komme ind i EU ved grænsen til Kroatien. Flygtningene og migranterne bliver sendt tilbage til usikre og kummerlige lejre i Bosnien på den anden side af grænsen. EU-landenes regeringer vender det blinde øje til brutaliteterne fra kroatiske politis side, og de er med til at skabe en ny humanitær krise på kanten af EU.
Det er blandt konklusionerne i en ny rapport fra Amnesty International: Pushed to the edge: Violence and abuse against refugees and migrants along Balkan Route.
”Man behøver blot se på, hvad der bliver givet penge til, for at se, hvor de europæiske regeringers prioriteringer ligger. Støtten til humanitær hjælp udgør en brøkdel af, hvad der bliver givet til styrkelse af grænsekontrollen, herunder udstyr til kroatiske politi og endda udbetaling af deres løn,” siger Massimo Moratti, der er direktør for research-afdelingen ved Amnesty Internationals Europa-kontor.
”Samtidig bliver folk, der er flygtet fra krig og forfølgelse, banket og berøvet af kroatisk politi og sendt tilbage i et juridisk limbo i Bosnien.”
5500 strandet i lejre
Omkring 5.500 kvinder, mænd og børn opholder sig i øjeblikket i to bosniske byer, Bihac og Velika Kladusa, nær grænsen til Kroatien. Mange bor i forladte fabriksbygninger uden basale faciliteter. Bosnien kan ikke tilbyde dem ordentlig beskyttelse eller leveforhold, og de forarmede lejre er uhygiejniske og uden varmt vand. Der er ingen lægehjælp og ikke nok mad.
Næsten alle dem, der opholder sig i lejrene i Bihac og Velika Kladusa, har tidligere forsøgt at komme ind i Kroatien og Slovenien, hvor Schengen-området begynder, men er blevet sendt tilbage. En tredjedel af de mennesker, Amnesty har interviewet i forbindelse med rapporten, har oplevet vold fra det kroatiske politis side. Flere beskriver, hvordan de blev slået, fik ødelagt deres dokumenter og blev frarøvet deres ejendele som led i det, der ser ud til at være en bevidst politik fra de kroatiske myndigheders side med henblik på at afskrække folk fra at gøre et nyt forsøg på at komme ind i Kroatien.
Banket og sendt tilbage
En ung mand fra Gaza fortalte Amnesty International, hvad der skete, da han sammen med ni andre blev standset af politiet:
”De kørte os til grænsen til Bosnien. Vi skulle en ad gangen stige ud af bilen, og så slog de os med deres stave,” fortalte han. Derefter blev han sprøjtet i øjnene med, hvad han mener var peberspray: ”Jeg kunne intet se. Mine øjne sved. Så sagde de, at vi skulle gå og aldrig komme tilbage til Kroatien.”
Sami fra Algeriet fortalte, hvordan han og en anden gruppe mænd blev taget en efter en og stillet ind midt i en cirkel, dannet af maskerede politifolk, som derefter bankede dem med stave og et baseballbat: ”Så tog de vores penge og telefoner og beordrede os til at gå tilbage mod Bosnien.” En anden beskrev, hvordan kroatiske politifolk tog deres sko og deres varme tøj og tvang dem til med bare fødder at gå over kolde floder og vandløb mod grænsen til Bosnien.
Det er lykkes for nogle mennesker at nå gennem Kroatien og til grænsen til Slovenien. I løbet af de første ti måneder af 2018 druknede mindst 12 mennesker på det vestlige Balkan, de fleste i floden mellem Kroatien og Slovenien. Dusinvis af andre flygtninge og migranter er døde på anden vis i samme periode.
Amnesty-rapporten indeholder en række anbefalinger. Blandt andet skal Kroatien øjeblikkeligt beordre såvel grænsepoliti som lokalt politi til at standse såvel brugen af magt som intimideringen af flygtninge og migranter for at forhindre dem i at komme ind i Kroatien. Slovenien skal tillige standse sine kollektive tilbagesendinger af flygtninge og migranter. EU bør på sin side sikre, at Kroatien standser politivolden, og at landet overholder international ret.