Tusindvis af migrantarbejdere i Qatar er lige nu lukket inde i overfyldte lejre, hvor dårlige sanitet og manglende adgang til rent vand øger deres risiko for at blive smittet med corona-virussen. Det skal myndighederne øjeblikkeligt få gjort noget ved, mener Amnesty.
Dele af Qatars industrielle område i hovedstaden Doha – hvor tusindvis af migrantarbejdere bor – er blevet lukket inde i deres overfyldte lejre, efter at flere hundrede arbejdere er blevet smittet med COVID-19.
Det møder skarp kritik fra Steve Cockburn, vicedirektør for globale anliggender i Amnesty.
Arbejdere er meget udsatte
”Mens verden kæmper for at forhindre spredningen af COVID-19-pandemien, er migrantarbejdere fanget i lejre som dem i Qatar i særlig risiko for at blive udsat for virussen. Arbejdernes lejre er notorisk overfyldte, og manglen på ordentlig vand og sanitet betyder, at arbejderne uundgåeligt har sværere ved at beskytte sig imod virussen. Samtidig er arbejderne meget tæt på hinanden i de trange lejre, hvilket ikke gør det muligt at holde behørig afstand”, siger han og fortsætter:
”Qatars regering skal sikre, at menneskerettighederne forbliver centrale i alle forsøg på at forhindre og begrænse spredningen af COVID-19, og at alle mennesker har adgang til sundhedsydelser, herunder forebyggende beskyttelse og behandling for alle berørte – uden diskrimination”.
Sygebetaling og adgang til sundhedsydelser
Amnesty opfordrer Qatar og de øvrige golflande til at sikre, at migrantarbejdere ikke bliver yderligere marginaliserede under denne krise, og at de får sygebetaling, når de ikke er i stand til at arbejde på grund af COVID-19-pandemien og har adgang til sundhedsydelser.
I forbindelse med research i Qatar har Amnesty besøgt arbejderlejre i Dohas industrielle område, hvor store grupper af migrantarbejdere bor under meget usle forhold. De sover i køjesenge i overfyldte værelser, de sanitære forhold er ringe, og nogle steder er der ingen elektricitet eller rindende vand.
Gentagne krænkelser
Siden 2010, hvor Qatar blev tildelt værtskabet for VM i fodbold i 2022, er antallet af migrantarbejdere i landet vokset hurtigt. De kommer fra nogle af verdens fattigste lande og arbejder blandt andet med byggeri og i servicebranchen, men også som hushjælpere i private hjem og udgør 95 procent af Qatars arbejdsstyrke.
Amnesty har gentagne gange dokumenteret krænkelser af migrantarbejdernes rettigheder i det industrielle område og kritiseret Qatars arbejdssystem, der er bygget på udnyttelse.
Mange smittede migrantarbejdere
11. marts annoncerede Qatars sundhedsmyndigheder, at man havde registreret 238 nye bekræftede tilfælde af COVID-19 i et beboelseskompleks for udstationerede.
De endte med at bekræfte, at beboelseskomplekset var placeret i det industrielle område, og at nogle af beboerne var blevet sat i karantæne efter at have testet positiv for virussen.
17. marts lancerede den øverste komité for krisestyring yderligere tiltag for at ”sikre, at befolkningens risiko for at blive påvirket af den nye coronavirus forbliver lav”.
Disse tiltag inkluderer lukningen af dele af det industrielle område i en to ugers periode. Denne periode kan blive forlænget.
Uklarhed om tiltag
Myndighederne understregede, at lukningen ”ikke ville påvirke de daglige behov for beboerne i dette område, da koordineringen med de berørte virksomheder omkring de daglige behov for arbejderne og betalingen af deres løn på de sædvanlige datoer var blevet ordnet”.
Yderligere tiltag for at forhindre spredningen af virussen er blevet stillet til rådighed for disse arbejdere, forlyder det. Men det forbliver uklart, hvordan disse tiltag bliver ført ud i livet, og hvilke yderligere skridt, der bliver taget for at sikre beskyttelsen af migrantarbejdernes rettigheder.