Rusland gør op med forsamlings- og ytringsfrihed forud for OL

De Russiske myndigheder må ikke få held til at bruge De Olympiske Lege som et røgslør for deres overgreb mod menneskerettighederne. Amnesty International vil bruge anledningen til at sætte fokus på regeringens angreb på ytrings- og forsamlingsfriheden.

Som modsvar til massedemonstrationerne efter parlamentsvalget i 2011 vedtog den russiske regering en række nye love og dekreter, der direkte var med til at styrke dens greb om magten. Den nye lovgivning ramte i høj grad befolkningens ytrings- og forsamlingsfrihed.

Nye love som respons på demonstrationer

Med de nye love blev mulighederne for at ytre sig kritisk og uafhængigt i offentligheden meget små, og myndighederne fik lovhjemlen til at slå hårdt ned på protester, der var i opposition til regeringens værdier.

De nye love har blandt andet medført, at kritiske journalister, politikere, kunstnere og advokater udsættes for fængsling og forfølgelse, at udenlandske organisationer stemples som fremmede agenter og at LGBT-aktivister bliver mødt med chikane, overfald og grov diskrimination.

Forfatningsmæssigt er der principielt stadig ytringsfrihed i Rusland, men forfatningen bliver modarbejdet af de nye uigennemsigtige love med brede fortolkningsmuligheder.

Russisk charmeoffensiv inden OL

I december 2013 – i forbindelse med 20-året for Ruslands nye forfatning – benådede Putin flere tusinde fanger. Amnestien omfattede også de to Pussy Riot-medlemmer samt Ruslands mest kendte politiske fange, den tidligere oliemilliardær Mikhail Khodorkovsky, der i 2005 blev idømt ni års fængsel for påstået korruption og skattesnyd. Khodorkovsky var modstander af Putin og støttede Ruslands opposition økonomisk.

Benådningen af Pussy Riot og Mikhail Khodorkovsky er ifølge Amnesty International og mange andre udtryk for, at Putin forsøger at rydde op i de sager, der tiltrækker international kritik før OL i Sochi. Men benådningerne kan ikke erstatte et uafhængigt og retfærdigt retssystem.

“Løsladelsen af Mikhail Khodorkovski, medlemmerne af Pussy Riot og Vladimir Akimenkov skal ikke ses som en god og nådig handling fra Putins side. Det er en velovervejet, strategisk handling med et klart politisk formål frem mod De Olympiske Lege i Sochi. Løsladelserne er et konkret bevis på den politisering af retssystemet, der finder sted i Rusland.”, udtaler John Dalhuisen, Europe and Central Asia Programme Director fra Amnesty International.