En regional domstol stadfæstede torsdag dommen på seks års fængsel til Dennis Christensen, der er blevet dømt for at videreføre trossamfundet Jehovas Vidner. Amnesty kalder dagens afgørelse ubegribelig og en krænkelse af religionsfriheden.
Den regionale domstol i Orjol har torsdag stadfæstet dommen på seks års fængsel til Dennis Christensen. Den 46-årige dansker er dømt for at videreføre trossamfundet Jehovas Vidner, der siden april 2017 er blevet betragtet som en religiøs ekstremistisk organisation og er forbudt i Rusland.
”Det er ubegribeligt, at man kan blive idømt seks års frihedsberøvelse for at udøve sin religiøse frihed. I Amnesty vil vi fortsat overvåge situationen og protestere og aktionere, hvor det er muligt og fastholde det pres, som vi – og de næsten 40.000 danskere, der har skrevet under på kravet om Dennis Christensens løsladelse – lægger på Rusland”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark.
Dennis Christensen har siddet fængslet, siden han i maj 2017 blev anholdt under en fredelig bibellæsning i den russiske by Orjol, hvor han er bosat med sin hustru. Tiden som varetægtsfængslet tæller halvanden gang, hvilket betyder, at den danske tømrer har tre års fængsel foran sig.
Dybt problematisk lov
Amnesty betragter ham som en ”samvittighedsfange”, da han intet har gjort ud over at følge sin egen overbevisning.
”Dennis Christensen er desværre blot én ud af mange, der chikaneres, tilbageholdes og fængsles i Rusland udelukkende fordi de praktiserer deres religion. Ruslands såkaldte anti-ekstremisme lov er dybt problematisk, fordi den bruges vilkårligt til både at undertrykke folks religionsfrihed og også til at lukke munden på fredelige systemkritikere”, siger Trine Christensen.
Flere sager venter
Dommen mod danskeren er den første af sin slags mod et medlem af Jehovas Vidne i Rusland, hvor flere medlemmer af trossamfundet risikerer tilsvarende domme. Siden dommen over Dennis Christensen i februar er mere end 115 Jehovas Vidners hjem blevet ransaget, og det har ført til 74 straffesager mod Jehovas Vidner i Rusland.
Der er stadig én ankemulighed tilbage, men ifølge Amnestys Ruslands-researcher Natalia Prilutskaya er det højst usandsynligt, at dommen vil blive omstødt.