Russiske menneskeretsforkæmpere er i fare

Fem år efter mordet på den russiske journalist Anna Politkovskaja er ingen endnu blevet holdt ansvarlig for forbrydelsen. Derudover er der sket meget lidt for bedre at beskytte journalister og menneskerettighedsaktivister i Rusland, dokumenter Amnesty i ny rapport.

For fem år siden blev den prisvindende russiske journalist Anna Politkovskaja skudt og dræbt i en elevator i Moskva.

Selv om myndighederne har efterforsket mordet, er der stadig ingen garanti for, at de formodede gerningsmænd eller de, som bestilte mordet, vil blive holdt ansvarlige. 

Anna Politkovskaja var kendt for sit arbejde med at afsløre overgreb og udfordre autoriteterne i Rusland. For de russiske journalister og aktivister, som fortsætter efter hende, er det arbejde ikke blevet mindre farligt.

”I Rusland bliver journalister, menneskerettighedsforkæmpere og aktivister overfaldet og ofte myrdet på grund af deres arbejde. Angrebene bliver ikke efterforsket grundigt og uafhængigt, og ingen bliver stillet til ansvar”, siger John Dalhuisen, Amnesty Internationals vicedirektør i Centralasien.

Mange uopklarede sager

I den nye rapport Beaten up for Speaking out: Attacks on human rights defenders and journalists in the Russian Federation“, dokumenterer Amnesty, hvordan en række journalister og menneskeretsadvokater siden 2006 er blevet angrebet, gennemtæsket eller dræbt.

Kun i to tilfælde er mordene blevet opklarede og gerningsmændene stillet for en dommer. 

Bortførelsen og mordet på menneskeretsforkæmperen Natalia Estemirova, og de brutale overfald på journalisten Oleg Kashin og redaktøren, Mikhail Beketov, er blandt de fortsat uopklarede.

Amnesty vil i det kommende år fortsætte arbejdet for at beskytte russiske menneskeretsforkæmpere og for at retsforfølge de ansvarlige bag mordene og overfaldene i landet.

”Der er brug for stærk international opbakning til civilsamfundet i Rusland, hvis vi skal ændre på den kultudbredte straffrihed, som i dag hersker i landet”, siger John Dalhuisen.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>