Saudi-Arabien har henrettet mindst 102 i år

Flere mennesker dømmes til døden i det arabiske kongedømme, hvor den anklagede ofte udsættes for dybt uretfærdige retssager og må klare sig uden en forsvarer.

Bødlerne har fået travlt i Saudi-Arabien. I de første seks måneder af 2015 er mindst 102 mennesker blevet henrettet mod 90 i hele 2014. De fleste bliver halshugget, men magthaverne i det arabiske kongedømme dræber også deres medborgere ved nedskydninger. 

Det fortæller den nye Amnesty-rapport ”Killing in the Name of Justice: The Death Penalty in Saudi Arabia”, der dokumenterer, at mange bliver dømt til døden efter retssager, der ligger meget langt fra internationale standarder. Ofte bliver de anklagede nægtet en forsvarer, og i nogle tilfælde bliver folk dømt på ”tilståelser”, der er fremkommet efter tortur.

”Det er forkasteligt, at hundredvis af mennesker bliver dømt til døden efter dybt mangelfulde retssager. Brugen af dødsstraf er under alle omstændigheder skrækkelig og er særlig beklagelig, når den bliver taget så vilkårligt i anvendelse efter åbenlyst uretfærdige retssager”, siger Said Boumedouha, chef for Amnesty Internationals Mellemøst- og Nordafrikaafdeling. 

Henrettelse hver anden dag

Mellem august 2014 og juni 2015 er mindst 175 mennesker blevet henrettet. Det svarer til, at en person bliver slået ihjel hver anden dag. En stor andel af dødsdommene – 28 procent siden 1991 – er faldet i forbindelse med sager om narkokriminalitet. Næsten halvdelen af de henrettede i Saudi-Arabien siden 1985 har været udlændinge. Mange af dem blev nægtet ordentlig tolkebistand under retssagen og blev tvunget til at underskrive dokumenter – herunder tilståelser – som de ikke forstod. 

Ofte får familierne til fangerne på dødsgangen intet at vide om, at deres kære er blevet henrettet og hører først om deres skæbne, efter de er blevet dræbt. 

Mistanke er nok til dom 

Saudi-Arabiens juridiske system baserer sig på sharialovgivningen, hvor definitionerne af kriminalitet og straf er svage og meget åbne for fortolkning. I nogle tilfælde er en mistanke nok til, at dommeren kan idømme dødsstraf. Landet har på det kraftigste afvist kritikken af dets brug af dødsstraf med den begrundelse, at dødsdomme bliver udført i overensstemmelse med den islamiske sharialovgivning og kun tages i brug, når der er tale om ”de mest alvorlige forbrydelser”. 

Amnesty International opfordrer til, at de saudiarabiske myndigheder hurtigst muligt sætter et officielt stop for henrettelserne og indfører internationale standarder i retssystemet i alle kriminalsager. 


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>