Efter en tre år lang og dybt uretfærdig retssag er Taner Kilic blevet idømt seks år og tre måneders fængsel, mens tre andre tyrkiske menneskerettighedsaktivister også har modtaget en fængselsdom på grundløse anklager om at tilhøre en terrororganisation.
Amnestys tidligere formand og nuværende æresformand Taner Kilic er ved retten i Istanbul blevet idømt seks år og tre måneders fængsel for at ”tilhøre en terrororganisation”, mens Idil Eser – Amnesty Tyrkiets tidligere direktør – samt Özlem Dalkiran og Günal Kursun fik 25 måneders fængsel for at ”assistere en terrororganisation”.
Dommene faldt efter en tre år lang retssag, hvor anklagemyndigheden forgæves har forsøgt at bevise, at 11 menneskerettighedsaktivister, herunder disse fire, skulle have en tilknytning til den forbudte Gülen-bevægelse, som ifølge Tyrkiets præsident Erdogan var indblandet i kupforsøget i 2016.
”Det er en fuldstændig absurd og uforståelig dom, og mine tanker går til Taner, Idil, Özlem og Günal og deres familier. Fra begyndelsen har der ikke været skyggen af beviser mod de fire menneskerettighedsaktivister, og dette er ikke kun et knusende slag mod dem, men mod alle, der kæmper for menneskerettighederne i Tyrkiet og resten af verden”, siger Amnesty Danmarks generalsekretær, Trine Christensen.
Alle fire får lov til at forblive på fri fod, mens deres appelsag kører. Den proces kan komme til at tage flere år.
”Rettens beslutning er rystende. Under 12 høringer i retten er hver eneste anklage blevet udstillet som grundløse angreb. Dommene trodser enhver logik og udstiller, at denne tre år lange retssag fra dag et har været et politisk motiveret forsøg på at lukke munden på uafhængige stemmer”, siger Andrew Gardner, der som Amnestys Tyrkiet-researcher var til stede i retten.
Han mener, at myndighedernes forfølgelse af menneskerettighedsaktivisterne tydeligt viser, at der er noget alvorligt galt med retssikkerheden i Tyrkiet.
”Denne sag er en lakmusprøve for det tyrkiske retssystem. Det er tragisk at se den rolle, det har spillet og fortsat spiller i forhold til at kriminalisere det at forsvare menneskerettighederne. Vi vil blive ved med at kæmpe for vores venner og kolleger, mens de appellerer disse skammelige domme”, siger Andrew Gardner.