Serbien: Ingen retfærdighed for krigsofre

Tusindvis af mennesker fra Bosnien, Herzegovina, Kroatien og Kosovo var ofre for de krigsforbrydelser og folkedrab, som fandt sted i det tidligere Jugoslavien i1990’erne. Alligevel er de ansvarlige fortsat ikke blevet retsforfulgt. Amnesty opfordrer EU til at lægge pres på Serbien.

Serbien står på tærsklen til at blive indlemmet i den europæiske union og EU bør udnytte den mulighed til at lægge pres på Serbien, som fortsat mangler at retsforfølge de mennesker, som er ansvarlige for krigsforbrydelser og folkedrab begået i 1990’erne. Det skriver Amnesty i en ny rapport.

“At Serbien gerne vil være en del af EU er en unik mulighed for at afhjælpe de mangler, der er i det juridiske system, og sikre, at Serbien i løbet af de næste par år har værktøjerne og ressourcerne til at efterforske og retsforfølge de ansvarlige for disse afskyelige forbrydelser”, siger John Dalhuisen, direktør for Amnestys kontor i Europa og Centralasien.

Amnestys nye rapport “Serbia: Ending Impunity for Crimes under International Law” dokumenterer, hvordan tusindvis af ofre fra Bosnien, Herzegovina, Kroatien og Kosovo bliver nægtet retfærdighed. Kun få har fået erstatning for de overgreb, de blev udsat for.

“De næste få år er afgørende for at gøre op med den straffrihed, der hersker i Serbien. Tiden går, vidner dør og minderne falmer. De ansvarlige for krigsforbrydelserne skal omgående straffes, så ofrene opnår retfærdighed før det er for sent”, siger John Dalhuisen.

Venter på retfærdighed 
Efter 10 år med en krigsforbryderdomstol i hovedstaden Beograd, er kun 160 personer blevet straffet for de forbrydelser, som fandt sted i 1990´erne.

Krigene i det tidligere Jugoslavien kostede omkring 140.000 mennesker livet, mens 34.884 mennesker blev hemmeligt fængslet eller bortført. Omkring en million mennesker blev drevet fra deres hjem, mens tusindvis af kvinder blev voldtaget.

“Familierne til de bortkomne venter stadig på svar på, hvem der var ansvarlige for deres kæres død. Kvinder og piger, som blev udsat for seksuelle overgreb venter stadig på, at de ansvarlige straffes”, siger John Dalhuisen.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>