Shell indgår forlig om en erstatning på 526 millioner kroner til indbyggere i Niger Delta efter i årevis at have vildledt offentligheden om omfanget af to store olieudslip.
Seks år efter at to store olieudslip ødelagde livsvilkårene for omkring 30.000 indbyggere i Bodo i Niger Delta i Nigeria, har oliegiganten Shell nu indgået et forlig om erstatning på over 500 millioner kroner til beboerne i området.
Amnesty International har kæmpet for retfærdighed for indbyggerne, som sender en varm tak til Amnesty for at dokumentere Shells fejlagtige påstande om olieudslippenes størrelse.
”Vi skylder en stor tak til alle, der på den ene eller anden måde har bidraget til, at vi nu er nået frem til denne afgørelse, og en særlig tak til Amnesty International, der kom os til undsætning”, siger Sylvester Kogbara, der er formand for Bodo Council of Chiefs and Elders.
Shell har opereret i Nigeria – verdens ottende største olieproducent – siden 1958, og dokumenter fra en domstol i Storbritannien, hvor beboere i Niger Delta havde anlagt erstatningssagen, viser, at Shell igen og igen har fremlagt urigtige oplysninger.
Omvendt har Amnesty ved hjælp af satellitbilleder, videoer og anden dokumentation kastet nyt lys over sagen, men Shell har nægtet at gå i dialog om de nye informationer.
Voldsomme underdrivelser fra Shell
I de to konkrete olieudslip fra 2008 hævdede Shell at have spildt 4.000 tønder olie fra de ødelagte rørledninger ud i Niger Deltas mangroveskove og det frodige og følsomme økosystem, der udgør livsgrundlaget for indbyggerne.
Flere tusinde hektar blev forurenet. På baggrund af uafhængige undersøgelser fra amerikanske olieeksperter har Amnesty vurderet udslippene til mindst 100.000 tønder olie.
Retssagen i London har ført til, at Shell langt om længe erkender, at man har brugt forkerte målemetoder til at beregne udslippets størrelse, og det rejser tvivl om omfanget af hundredvis af andre olieudslip, som Shell også er ansvarlig for i deltaet. Men Shell valgte altså at indgå forlig inden retssagens afgørelse.
Tvunget til at indrømme
”Erstatningen er en længe ventet sejr for de tusindvis af mennesker, som mistede deres livsgrundlag i Bodo. Men det burde aldrig have taget seks år at nå frem til en rimelig erstatning”, siger Amnestys talskvinde Audrey Gaughran, der har fulgt sagen siden 2008.
Umiddelbart efter olieudslippet i 2008 tilbød Shell en erstatning på 50.000 kroner til hele befolkningen i området. I stedet endte det altså med 526 millioner kroner efter et langt og opslidende juridisk opgør, men det var først, da sagen kom for en britisk domstol, at de blev tvunget til at indrømme, at deres målinger var en markant underdrivelse af de faktiske udslip. Shell har også fortiet afgørende oplysninger om risikoen for nye olieudslip fra sine olierørledninger i Niger Delta.
Betydelig risiko og fare
Shell har forklaret, at de fleste olieudslip skyldes sabotage fra vrede indbyggere, men af interne dokumenter fremgår det, at Shell allerede i 2002 vidste, at ”den resterende levetid for de fleste olierørledninger er mere eller mindre ikke-eksisterende, mens nogle sektioner rummer betydelig risiko og fare”.
Det fremgår også, at rørledningerne ikke har været ordentligt vedligeholdt eller sikkerhedstestet i over 15 år.
”Shell vidste, at Bodo var en ulykke, der ventede på at ske. Men Shell tog ikke noget initiativ til at forhindre katastrofen og fremsatte i stedet falske påstande om oliespildets omfang. Hvis ikke Shell var blevet tvunget til at offentliggøre disse informationer under retssagen, ville befolkningen i Bodo fortsat udsat for Shells bedrag”, siger Audrey Gaughran, der kalder olieforureningen af Niger Delta for en af de største virksomhedsskandaler i vor tid.
Sideløbende med erstatningen har Shell lovet at indlede oprensningen efter den ødelæggende oliekatastrofe. Det ventes at ske indenfor de kommende tre måneder.