Der var massivt medieopbud og interesse, da den danske kunster Jens Galschiøt i dag stillede sin otte meter høje skulptur med forvredne kroppe op foran Folketinget. Når hundredtusinder af unge kæmper for deres frihedsrettigheder, er det også vores kamp, sagde Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark.
Det vakte stor opsigt fra både danske og udenlandske medier samt borgere i København, da den danske kunster Jens Galschiøt i dag stillede en særlig version af sin skulptur Skamstøtten op på Christiansborg Slotsplads. Initiativet er taget i solidaritet med demonstranterne i Hongkong, der kæmper for at bevare deres frihedsrettigheder.
”Hvis der er noget, borgerne i Hongkong har brug for, så er det vores støtte. Det er udelukkende os i Vesten, der forhindrer Kina i at rulle militæret ind,” sagde Jens Galschiøt i forbindelse med ferniseringen af den otte meter høje Skamstøtte, der var prydet med et banner med teksten ”#Denmark Stands with Hongkong”.
Skamstøtten er en serie af skulpturer, som forestiller forvredne kroppe, der rejser sig mod himlen, og som markerer grove overgreb mod humanismen. Den blev oprindeligt lavet for at markere de kinesiske myndigheders blodige nedkæmpning af et fredeligt studenteroprør på Den Himmelske Freds plads i Beijing i 1989. Tre Skamstøtter er placeret i Hongkong, Mexico og Brasilien. I Hong Kong står den på Hong University, hvor de studerende passer på den. Skamstøtten på Christiansborgs Slotsplads er en modificeret version, hvor Hongkong-aktivister er en del af skulpturen.
”Jeg boede tæt på Skamstøtten i Hongkong, og den har rørt mig mange gange. Men jeg havde aldrig forestillet mig, at vi i Hongkong skulle opleve sådan en menneskerettighedskrise, som vi oplever nu,” sagde en maskeret Hongkong-aktivist, som nu er bosiddende i Danmark, i sin tale foran Folketinget.
”Den nye Skamstøtte her i Danmark er et tegn på, at solidaritet ikke begrænser sig til geografiske områder,” sagde hun og fremhævede, at støtten fra danskerne og borgerne i de øvrige nordiske lande har stor betydning, fordi opbakningen til menneskerettigheder er rodfæstet i Norden.
Jens Galschiøts initiativ er realiseret i samarbejde med Alternativet og Amnesty International Danmark. Det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit (IA), SF, Enhedslisten og Fremad støtter også om kunstmanifestationen. For Alternativet var det oplagt af være medarrangør, påpegede partiets politiske leder Uffe Elbæk:
”Vi har længe haft fokus på den dybt kritiske situation i Hongkong. Vi har set en ekstrem politibrutalitet, hvor alle frihedsrettigheder er blevet overskredet. Det er afgørende, at Danmark er klar i mælet med at sige fra over for Kina,” sagde Uffe Elbæk.
Amnesty International har udgivet rapporter og analyser om, hvordan Hongkong-borgernes frihedsrettigheder er blevet indskrænket, efter at bystaten blev givet tilbage til Kina i 1997, og har dokumenteret overdreven magtanvendelse og politivold mod demonstranterne.
Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark, fremhævede, at myndighederne med overgrebene er gået stik imod deres egne løfter om, at frihedsrettighederne ville blive bevaret.
”Når hundredtusinder af unge holder fast i frihedsrettigheder, de ikke vil miste, så er det også vores kamp,” sagde hun.
”Stater skal kunne stilles til ansvar. Det gælder også, når staten er Kina. Alt andet er at give grønt lys.”
Skamstøtten skal stå i tre måneder foran Christiansborg, hvor aktivister vil arrangere forskellige happenings omkring den. Blandt andet kan danskerne skrive deres mening om situationen i Hongkong på en såkaldt ”Lennon Wall”, der er en slags offentlig opslagstavle, som demokratibevægelsen i Hongkong flittigt bruger i gadebilledet.