Thailands militærstyre bag tortur og mishandling

Tusindvis af danskere valfarter hvert år til Thailand for at nyde solen, strandene og den berømte gæstfrihed. Men for mange af turistparadisets egne borgere har landet forvandlet sig til et helvede efter militærkuppet i 2014, dokumenterer ny Amnesty-rapport.

”De holdt en plasticpose over mit hoved, indtil jeg besvimede, og hældte så en spand koldt vand på mig. De gav mig elektriske stød på min penis og mit bryst. Mine ben blev bundet sammen og mit ansigt dækket med tape og en plasticpose”.

Sådan fortæller Tul, der blev arresteret af soldater fra den thailandske hær og holdt fanget på et ukendt sted i en uge, hvor han gentagne gange blev udsat for tæsk og tortur i forskellige afskygninger.

Tæsk, elektriske stød og kvælning
Til sidst var Tul – der af frygt for repressalier optræder anonymt i en ny Amnesty-rapport – så ødelagt af torturen, at han tiggede soldaterne om at gøre en ende på hans lidelser.

”Vil I ikke godt skyde mig og sende mit lig til min familie”, lød det fra den thailandske mand, der i rapporten ‘”Make him speak by tomorrow”: Torture and other Ill-treatment in Thailand’ er med til at vise en anden side af danskernes foretrukne rejsemål i Østen, der siden et kup i 2014 har været styret af militæret.

74 cases i rapporten beretter om tæsk, kvælninger med plasticposer, stranguleringer med hænder eller reb, waterboarding, elektriske stød på kønsdelene og andre former for ydmygelser rettet mod politiske modstandere og enkeltpersoner.

Soldater presses til at skaffe tilståelser
Amnestys researchere har også talt med militærfolk, der fortæller, at soldater bliver straffet, hvis ikke de formår at få tilbageholdte mistænkte til at tilstå – deraf rapportens titel.

Politiet afholder sig heller ikke fra at bruge tortur og mishandling, hvilket blandt andet er gået ud over migranter, mistænkte stofbrugere og etniske minoriteter i landet. Ifølge Amnestys kilder er krænkelserne eskaleret siden kuppet, der førte til, at general Pryuth Chan-ocha blev indsat som premierminister. En mand, der har slået hårdt ned på enhver form for protester.

Tortur ikke forbudt
Selv om Thailand er med i FN-konventionen mod tortur og dermed retligt forpligtet til at respektere dens bestemmelser, er der stadig ingen lov i Thailand, der specifikt kriminaliserer tortur. Tværtimod giver thailandsk lov dommerne i landets retssale mulighed for at bruge ”bevismateriale”, der er fremkommet under tortur.

Situationen bliver ikke bedre af, at militærets officerer siden kuppet for to år siden har fået beføjelser til at tilbageholde folk i op til syv dage på hemmelige steder, hvor tortur ikke kan ses, og ofrenes lidelser ikke høres. Og bagefter når deres historier sjældent frem til offentligheden.

Bange ofre
”De fleste ofre er for bange til at sige noget. Og når de står frem, bliver de som oftest ignoreret af domstolene. Vel at mærke de samme domstole, der gerne accepterer tvungne tilståelser – selv efter de er blevet trukket tilbage. Torturbødlerne bliver ikke straffet for deres ugerninger, men ofrene bliver dømt til at finde sig i den ene uretfærdighed efter den anden”, siger Rafendi Djamin, der er chef for Amnestys afdeling i Sydøstasien og Stillehavet.

Flere anbefalinger til myndigheder
Amnesty fremlægger i rapporten flere anbefalinger til Thailands myndigheder – herunder et stop for uforklarlige tilbageholdelser, kriminalisering af tortur og et forbud mod brug af ”bevismateriale”, der er fremkommet under tortur og anden mishandling.

”Tortur ydmyger ikke bare ofret. Det fornedrer også gerningsmanden og udhuler hans medmenneskelighed. Så bolværket mod tortur beskytter ikke bare de anholdte. Det beskytter også de uniformerede tjenestemænd, der holder dem i forvaring, og den stat, de repræsenterer”, siger Rafendi Djamin.

At det kan være svært at nå igennem til militærstyret, blev bevist onsdag den 28. september. Her skulle Amnesty lancere rapporten ved et pressemøde i Bangkok, men inden det rigtig kom i gang, lukkede myndighederne det ned og advarede Amnestys medarbejdere om, at de risikerede at blive arresteret og retsforfulgt for at bryde Thailands arbejdslove.