Ti års fængsel for at tweete

Menneskerettighedsforkæmperen Dr. Nasser bin Ghaith er i Forenede Arabiske Emirater blevet idømt ti års fængsel. Hans forbrydelse? På fredelig vis at give udtryk for sine holdninger på Twitter.

Onsdag den 29. marts blev der skrevet endnu et mørkt kapitel i klapjagten på menneskerettighedsforkæmpere og kritikere af styret i Forenede Arabiske Emirater (UAE).

Økonomen, akademikeren og menneskerettighedsforkæmperen Dr. Nasser bin Ghaith blev dømt for ”publicere falske informationer” om lederne i UAE samt for at ”publicere falsk information med henblik på at skade statens og dens institutioners omdømme og statur”.

Dommen var baseret på kommentarer, som bin Ghaith postede på Twitter. Her gav han udtryk for, at han ikke havde fået en fair retssag i en tidligere sag kendt som ”UAE5”, hvor han selv og fire andre blev dømt for at have fornærmet landets ledere med online-kommentarer.

Amnesty International kritiserer i de stærkeste vendinger den nye dom og kræver, at Dr. Nasser bin Gaith omgående løslades.

”Dagens dom over den prominente økonom, akademiker og menneskerettighedsforkæmper Dr. Nasser bin Ghaith er endnu et alvorligt slag mod ytringsfriheden i UAE. Denne vanvittige dom på baggrund af fredelige tweets efterlader ingen rum til tvivl: De, som vover at sige deres mening i UAE, risikerer alvorlig afstraffelse”, siger Lynn Maalouf, Amnestys vicedirektør for research i organisationens Beirut-kontor.  

”Dr. Nasser bin Ghaith er en samvittighedsfange, fængslet for fredeligt at have udtrykt sine overbevisninger. Han burde aldrig have været tvunget til at tilbringe et eneste minut bag tremmer, slet ikke ti år. Han har allerede været udsat for tvungen forsvinding, har tilbragt måneder i hemmelig detention, været udsat for tæsk og nægtet søvn. Han er endnu et offer for UAE’s klapjagt mod dissidenter, som i sidste uge også ramte den prominente menneskerettighedsaktivist Ahmed Mansour”, siger Lynn Maalouf.

Dr. Nasser bin Ghaith har nu 30 dage til at appellere dommen.



<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>