Ti lande huser over halvdelen af verdens flygtninge

Ny Amnesty-rapport dokumenterer, at de hårdt pressede nærområder har taget imod millioner af mennesker på flugt, mens de rigeste lande ser passivt til.

”Flygtninge hjælpes bedst i nærområderne”. Sådan lyder standardsvaret fra en bred vifte af politikere, når de bliver spurgt til løsninger på flygtningekrisen. Men nabolandene til krigshærgede lande som Syrien er presset til det yderste og kan ikke tage imod flere mennesker på flugt, konkluderer en ny rapport fra Amnesty. Læs rapporten her


Få står med ansvaret
Ifølge rapporten står blot ti af verdens 193 lande – der tilsammen bidrager med mindre end 2,5 procent til det globale BNP – med ansvaret for at huse 56 procent af verdens flygtninge, mens de rige lande svigter deres ansvar.

”Det er på tide, at de politiske ledere får taget hul på en seriøs og konstruktiv debat om, hvordan vores samfund skal hjælpe de mennesker, der er blevet tvunget til at forlade deres hjem på grund krig og forfølgelse. De bliver nødt til at forklare, hvorfor verden kan redde banker, udvikle nye teknologier og udkæmpe krige, men ikke er i stand til at finde sikre hjem for 21 millioner flygtninge, der blot udgør 0,3 procent af verdens befolkning”, siger Amnesty Internationals generalsekretær, Salil Shetty.

Tre lande huser millioner af syrere
Krigen i Syrien har medført, at der nu bor 1,1 millioner syriske flygtninge i Libanon – et land med en befolkning på 4,5 millioner mennesker. Jordan huser mere end 650.000 syrere på flugt fra den blodige borgerkrig, mens Tyrkiet har taget imod 2,5 millioner flygtninge – eller hvad der næsten svarer til halvdelen af Danmarks befolkning.

”Hvis staterne arbejdede sammen og delte ansvaret, kunne vi sikre, at de mennesker, der uforskyldt er blevet nødt til at flygte fra deres hjem og land, kan genopbygge deres liv i sikkerhed et andet sted. Hvis ikke vi gør noget, dør folk – enten ved at drukne, af simple sygdomme i usle lejre, eller fordi de bliver tvunget tilbage til de konfliktzoner, som de er flygtet fra”, siger Salil Shetty.

De ti lande med flest flygtninge er:

Jordan: 2,7 millioner
Tyrkiet: 2,5 millioner
Pakistan: 1,6 millioner
Libanon: 1,5 millioner
Iran: 979.400
Etiopien:  736.000
Kenya: 554.000
Uganda: 477.000
DR Congo: 383.000
Chad: 369.000