Ti lande huser over halvdelen af verdens flygtninge

Ny Amnesty-rapport dokumenterer, at de hårdt pressede nærområder har taget imod millioner af mennesker på flugt, mens de rigeste lande ser passivt til.

”Flygtninge hjælpes bedst i nærområderne”. Sådan lyder standardsvaret fra en bred vifte af politikere, når de bliver spurgt til løsninger på flygtningekrisen. Men nabolandene til krigshærgede lande som Syrien er presset til det yderste og kan ikke tage imod flere mennesker på flugt, konkluderer en ny rapport fra Amnesty. Læs rapporten her


Få står med ansvaret
Ifølge rapporten står blot ti af verdens 193 lande – der tilsammen bidrager med mindre end 2,5 procent til det globale BNP – med ansvaret for at huse 56 procent af verdens flygtninge, mens de rige lande svigter deres ansvar.

”Det er på tide, at de politiske ledere får taget hul på en seriøs og konstruktiv debat om, hvordan vores samfund skal hjælpe de mennesker, der er blevet tvunget til at forlade deres hjem på grund krig og forfølgelse. De bliver nødt til at forklare, hvorfor verden kan redde banker, udvikle nye teknologier og udkæmpe krige, men ikke er i stand til at finde sikre hjem for 21 millioner flygtninge, der blot udgør 0,3 procent af verdens befolkning”, siger Amnesty Internationals generalsekretær, Salil Shetty.

Tre lande huser millioner af syrere
Krigen i Syrien har medført, at der nu bor 1,1 millioner syriske flygtninge i Libanon – et land med en befolkning på 4,5 millioner mennesker. Jordan huser mere end 650.000 syrere på flugt fra den blodige borgerkrig, mens Tyrkiet har taget imod 2,5 millioner flygtninge – eller hvad der næsten svarer til halvdelen af Danmarks befolkning.

”Hvis staterne arbejdede sammen og delte ansvaret, kunne vi sikre, at de mennesker, der uforskyldt er blevet nødt til at flygte fra deres hjem og land, kan genopbygge deres liv i sikkerhed et andet sted. Hvis ikke vi gør noget, dør folk – enten ved at drukne, af simple sygdomme i usle lejre, eller fordi de bliver tvunget tilbage til de konfliktzoner, som de er flygtet fra”, siger Salil Shetty.

De ti lande med flest flygtninge er:

Jordan: 2,7 millioner
Tyrkiet: 2,5 millioner
Pakistan: 1,6 millioner
Libanon: 1,5 millioner
Iran: 979.400
Etiopien:  736.000
Kenya: 554.000
Uganda: 477.000
DR Congo: 383.000
Chad: 369.000


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>