Tjetjensk aktivist løsladt

Over 40.000 danskere har skrevet under på kravet om den tjetjenske menneskerettighedsforkæmper Oyub Titievs løsladelse. Nu er han fri.

Efter næsten halvandet år bag tremmer er den 60-årige aktivist Oyub Titiev nu endelig en fri mand.

Tusindvis af Amnesty-støtter fra hele verden har skrevet under på hans sag og krævet at de russiske myndigheder skulle løslade ham. Nu er Oyub Titiev prøveløsladt, og Amnesty arbejder på, at anklagerne mod ham frafaldes og at han får kompensation for sin indespærring.  

Fjender af staten

Som leder af den russiske menneskerettighedsorganisation Memorial, der blandt andet efterforsker krænkelser i Tjetjenien, var Oyub Titiev længe en torn i øjet på myndighederne i Rusland og Tjetjenien.

Han gav juridisk bistand, dokumenterede krænkelser af menneskerettighederne, og interviewede ofre for tortur og vold.

Tjetjeniens præsident Ramzan Kadyrov har løbende truet de ansatte i Memorial på grund af deres menneskerettighedsarbejde. Han har for eksempel udtalt, at de er ”fjender af folket og staten”.

Blot en måned inde Oyub Titiev blev anholdt, anklagede den tjetjenske parlamentsformand medarbejdere i blandt andet NGO’er for at være skyld i de internationale sanktioner, Tjetjenien er underlagt.

Falske anklager om stoffer

Den 9. januar 2018 blev Oyub Titiev stoppet i sin bil af politiet og tilbageholdt. Politiet hævdede efterfølgende, at de i bilen havde fundet en pose med 180 gram af en substans som ”lugtede af marihuana”. Oyub Titiev forklarer, at posen var blevet plantet i hans bil af politiet.

Fremgangsmåden er velkendt. Så sent som for få dage siden blev den russiske graverjournalist Ivan Golunov anklaget for at have forsøgt at smugle stoffer. Den 36-årige journalist fra Moskva har længe været på dårlig fod med de russiske myndigheder, da han er kendt for sine afsløringer af korruption.

Amnesty mener, at både Oyub Titievs og journalisten Ivan Golunovs sag er eksempler på, at de russiske myndigheder knuser al kritik med trusler og opdigtede kriminelle handlinger.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>