Torturbilleder skal efterforskes

Verdens ledere bør sikre, at anklager om tortur og drab på 11.000 fanger i Syrien bliver efterforsket.

I disse dage samles verdens ledere ved en fredskonference i Montreaux med henblik på at stoppe blodsudgydelserne i Syrien. Forud for konferencen blev et omfattende billedmateriale af ligene af torturerede, udsultede og mishandlede fanger offentliggjort.

Billederne blev smuglet ud af Syrien af en afhopper fra militæret, der har fortalt, at han fotograferede op mod 50 lig om dagen for at bekræfte at henrettelserne havde fundet sted.

Afhopperen, der kun går under dæknavnet ’Cæsar’, har overleveret billederne til tre tidligere topadvokater, der har arbejdet med krigsforbrydelser i både Jugoslavien, Sierra Leone og Liberia. Advokaterne har samlet billederne i en rapport, der nu går verden rundt. 

Syrisk torturmaskine

Amnesty kan ikke endeligt bekræfte, at rapporten er sand, men vurderer, at dens troværdighed er høj.

Oplysningerne om tortur stemmer overens med Amnestys dokumentation af tortur i fængsler i Syrien, og Amnesty frygter for de tusindvis af mennesker, heriblandt fredelige aktivister, der netop nu sidder tilbageholdt i fængslet i det krigshærgede land.

”Rapporten viser en syrisk torturmaskine, som har eksisteret i 30-40 år, men som nu kører på absolut højtryk under oprøret og borgerkrigen. Torturmaskinen sender uden nåde unge mænd i døden for at gøre modstand mod Assads styre,” siger Ole Hoff-Lund, der er pressechef i Amnestys danske afdeling til dagbladet Politiken.

Krigsforbrydelser på hidtil uset niveau

Er billederne ægte, er der tale om krigsforbrydelser på et hidtil uset niveau. Og det understreger endnu engang nødvendigheden i at Sikkerhedsrådet henviser situationen i Syrien til Den Internationale Straffedomstol, så anklagerne kan blive efterforsket.

“Vi står nu med et massivt dokumentationsmateriale, som kan indgå i det internationale retsopgør med styret i Syrien, som må komme på et tidspunkt. Amnesty har siden de første måneder af borgerkrigen bedt FN’s Sikkerhedsråd om at være sin opgave voksen og indstille sagen til den internationale straffedomstol. Vi har kritiseret Sikkerhedsrådet for at blive et fossil, som ikke lever op til sit grundlag i vores tidsalder. Nu står vi med et overvældende og uhyggeligt billedmateriale, så der må komme konsekvenser, og de må komme snart,” siger Ole Hoff-Lund til Politiken.

I sidste uge opfordrede Amnesty deltagerne på konferencen i Montreaux til at gøre alt, hvad de kan, for at stoppe udsultningen af civile syrere. Derudover bør beskyttelsen af indsatte i de syriske fængsler have højeste prioritet.