Tyrkiet: Fængslinger af journalister fortsætter



Tyrkiet: Fængslinger af journalister fortsætter

Den 12. maj blev Oğuz Güven, webredaktør for den prominente tyrkiske avis Cumhuriyet, sat i fængsel. Ni dage tidligere gik startskuddet til Amnesty Internationals globale kampagne #FreeTurkeyMedia, og selvom hashtagget blev brugt flittigt verden rundt, så er der stadig brug for at understrege kravet om en fri tyrkisk presse.

Som reaktion på at Oğuz Güven, webredaktør på den anerkendte avis Cumhuriyet, blev tilbageholdt af det tyrkiske politi den 12. maj, siger Andrew Gardner, der er Tyrkiet-researcher for Amnesty International:

”Siden regeringens hårde slag mod medierne eskalerede drastisk efter kupforsøget i juli sidste år, har de tyrkiske myndigheder været ubarmhjertige i deres jagt på avisen Cumhuriyet, som nu er en af landets sidste aviser i opposition til regeringen. 12 medarbejdere fra Cumhuriyet er nu i fængsel og afventer en retssag. Tilbageholdelsen af Oğuz Güven er endnu en demonstration af, at myndighederne har til hensigt at udrydde uafhængig journalistik i Tyrkiet”.  Andrew Gardner fortsætter:

”Rapporter om at Oğuz Güven blev tilbageholdt på grund af en eneste overskrift, viser tydeligt den frygtindgydende nye virkelighed for journalister i Tyrkiet, hvor et enkelt ord for meget vel kan bringe dig bag tremmer. Hans tilbageholdelse er endnu et mørkt kapitel for medier i Tyrkiet. Landet har siden sidste år været indehaver af den vanærende rekord som det land i verden, der fængsler flest journalister”.



Oğuz Güven (t.v.) er webredaktør på den tyrkiske avis Cumhuriyet. Han blev tilbageholdt af politiet den 12. maj. Ifølge hans advokat skete anholdelsen, fordi han havde skrevet om en anklagers død i den vestlige provins Denizli.



Amnesty opfordrer til fortsat støtte

Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark, opfordrer på det kraftigste til at fortsætte sympatierklæringerne:

”Det var godt at se, at journalister fra hele verden den 3. maj støttede vores kampagne #FreeTurkeyMedia, men der er hårdt brug for, at støtten fortsætter med uformindsket styrke. Journalister, politikere og borgere i både Danmark og alle andre lande skal vedvarende kræve pressens frihed og de enkelte fængslede journalisters frihed. Jeg opfordrer derfor til igen og igen at vise solidaritet på de sociale medier under hashtagget #FreeTurkeyMedia”.  



Efter de mange sympatierklæringer på World Press Freedom Day den 3. maj har flere danske journalister og redaktører fulgt Amnestys opfordring til at kræve frihed til journalister og medier i Tyrkiet:

Her under ses Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør på Altinget, Jørgen Ramskov, administrerende direktør for radiostationen Radio24syv, Paula Larrain, journalist, skribent og forfatter, samt Mads Brügger, der er programchef på Radio24syv.









<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>