Tyrkiet: Fortsat politivold et år efter Gezi Park

Et år efter Gezi Park demonstrationerne i Tyrkiets hovedstad Istanbul, hvor over 8000 mennesker blev såret og mindst fire blev dræbt, fortsætter den tyrkiske regering sin hårde kurs mod kritikere. Politivolden på gaden fortsætter, demonstranter retsforfølges og politiet slipper for straf.

Midt under Gezi Park demonstrationerne i sommeren 2013, hvor tusindvis demonstrerede mod en byfornyelse af Gezi Parken, blev den 15- årige dreng Berkin Elvan ramt af en tåregasgranat, selvom han ikke selv deltog i demonstrationerne. Efter at have ligget i koma, mistede Berkin livet den 11. marts 2014, og blev det fjerde dødsoffer for politiets voldelige metoder.

Et år efter demonstrationerne, som kostede mindst fire livet og sårede over 8000 mennesker, demonstrerer tusindvis af tyrkere mod premiereminister Recep Tayyip Erdogan. De kræver politiske reformer og Erdogans afgang. Regeringen og politiet slår fortsat hårdt ned på demonstranterne.

“I løbet af de sidste 10 dage er de demonstrationer, som markerer årsdagen for Gezi Park demonstrationerne, blevet forbudt. Der er blevet sprøjtet vilkårligt med tåregas og vandkanoner mod demonstranter, og flere er blevet tæsket. Regeringen må ændre kurs, tillade fredelige demonstrationer og sikre, at de ansvarlige politibetjente bliver straffet”, siger Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.

Politimisbrug straffes ikke

Amnesty dokumenterer det igangværende forsøg på at forhindre demonstrationer og retsforfølge demonstranter. Amnesty kritiserer Tyrkiets myndigheder for at tillade politiet komplet straffrihed. Mens mere end 5.000 mennesker er blevet retsforfulgt efter demonstrationerne i Gezi Park, er der kun sket retsforfølgelser af ni politibetjente – til trods for, at der er hundredvis af anklager om politimisbrug.

I dag er Belkins sag stadig ikke blevet efterforsket, og den politibetjent, som affyrede tåregasgranaten, er endnu ikke identificeret.

“De tyrkiske myndigheder er ubarmhjertige, når de angriber demonstranter. Det sker både når demonstranter udsættes for politivold, og når demonstranter retsforfølges ved domstolene. Politiet nyder til gengæld godt af deres straffrihed. Budskabet fra myndighederne er klart: Fredelige demonstranter bliver ikke tolereret”, siger Salil Shetty.

Amnesty opfordrer på det kraftigste til, at Tyrkiets regering skifter kurs. Regeringen må sikre, at de ansvarlige politibetjente bliver retsforfulgt, og at fredelige demonstranter ikke undertrykkes med vold.