Samtlige parlamentsmedlemmer fra det prokurdiske parti HDP erklærede søndag, at de udebliver fra al parlamentarisk arbejde, uden at de dog formelt nedlægger deres 59 mandater. Den drastiske erklæring kommer efter en bølge af tvangslukninger af kurdiske medier og arrestationer af folkevalgte prokurdiske politikere.
Præsident Erdogan har siden sommerens fejlslagne kupforsøg ført en brutal kurs overfor enhver, som myndighederne påstår står i ledtog med kupmagerne. Flere end 100.000 offentligt ansatte har modtaget en fyreseddel, og 34.000 er blevet arresteret.
I sidste uge blev 11 tyrkiske parlamentarikere anholdt med den begrundelse, at de har afvist at afgive vidneforklaringer i sager om spredning af propaganda på vegne af militante grupperinger, der bekæmper den tyrkiske stat. Blandt de 11 er partilederne Selahattin Demirtas og Figen Yuksekdag. Præsident Erdogan har ved tidligere lejligheder udtalt, at han gerne så HDP’s ledere frataget deres politiske immunitet, fordi de har begået overtrædelser af forfatningen. Han beskylder desuden HDP for at have tilknytning til den militante kurdiske gruppe PKK.
HDP kom ind i de tyrkiske parlament ved valget i juni 2015 og igen ved valget i november samme år. Partiet fik over 10 procent af stemmerne og kunne derfor besætte 59 af parlamentets 500 sæder, hvilket gør dem til landets tredjestørste parti.
Amnestys direktør for Europa, John Dalhuisen kritiserer arrestationerne: ”Det velkendte mønster af tilfældige arrestationer med opdigtede anklager om terrorisme og efterfølgende skueprocesser må ikke få lov at udfolde sig. Uden troværdig bevisførelse, skal de anholdte omgående løslades.”
Erdogan er ligeglad med kritik
Arrestationerne var ikke alene et chok for alle demokratiske kræfter i Tyrkiet, men har også ført til kritik fra europæiske ledere. Danmarks udenrigsminister valgte at indkalde den tyrkiske ambassadør i Danmark til en samtale om situationen.
”Det er stærkt problematisk, hvad der er sket i nat i Tyrkiet, hvor det prokurdiske parti HDP har fået arresteret deres ledelse. Derfor har vi også indkaldt den tyrkiske ambassadør til møde i København for at udtrykke vores bekymring og afkræve en forklaring på, hvad der sker,” har Kristian Jensen udtalt til DR Nyheder.
Præsident Erdogan synes dog ikke at lade sig mærke af kritikken: ”Jeg er ligeglad med om de kalder mig diktator. Det går ind af det ene øre og ud af det andet. Hvad der betyder noget, er hvad mit eget folk kalder mig”, sagde Tyrkiets præsident Erdogan søndag i en tv-transmitteret tale.
Desuden forsvarede præsidenten arrestationerne af de folkevalgte med ordene: ”Når de ikke opfører sig som parlamentarikere, men som terrorister, vil de blive behandlet i overensstemmelse dermed.”
I næste udgave af bladet AMNESTY trykker vi en række artikler om Tyrkiet siden kupforsøget. Her kan du blandt andet læse en reportage fra de kurdiske områder i de sydøstlige områder af landet, hvor hæren gennemfører meget store militære operationer, uden at offentligheden eller pressen har adgang.