USA straffer borgere for at hjælpe migranter i nød

Advokater, journalister, nødhjælpsarbejdere og helt almindelige borgere bliver overvåget, tilbageholdt og retsforfulgt for at hjælpe desperate mennesker ved grænsen mellem USA og Mexico. USA misbruger retssystemet til at slå hårdt ned på aktivister, skriver Amnesty i ny rapport.

Den 17. januar 2018 blev amerikanske Scott Warren arresteret i byen Ajo i Arizona nær den mexicanske grænse. Han er anklaget for at have tilbudt to unge mænd vand, rent tøj og en seng at sove i. Warren risikerer 20 års fængsel for at have hjulpet de to mennesker.

Den 36-årige geografilærer er frivillig i nødhjælpsorganisationen No More Deaths (Ikke Flere Døde, red.), der giver vand, mad og anden nødhjælp til mennesker, der flygter gennem det barske ørkenområde i grænselandet mellem USA og Mexico.

Skriv under, og hjælp med at få løsladt Scott Warren

Scott Warrens historie er ikke enestående. Det seneste år har flere og flere aktivister, der yder nødhjælp eller rådgivning til mennesker, der forsøger at krydse grænsen til USA, oplevet at blive overvåget, chikaneret og retsforfulgt af de amerikanske myndigheder.

Forsøger at afskrække aktivister

I den nye rapport ”Saving Lives is not a crime” anklager Amnesty ministeriet for national sikkerhed og USA’s udenrigsministerium for i stigende grad at misbruge retssystemet til at afskrække aktivister fra at yde fredeligt menneskerettighedsarbejde.

En stor del af sagerne fandt sted sidste år i november, da en karavane af migranter og asylansøgere søgte mod den mexicanske grænse i håb om at opnå sikkerhed i USA. Myndighederne har siden da fortsat de målrettede forsøg på at stoppe aktivister fra at yde nødhjælp og oplyse for eksempel asylansøgere om deres rettigheder.

”Trumps administration må straks stoppe det politisk motiverede misbrug af retssystemet til at ransage, tilbageholde og afhøre menneskerettighedsaktivister ved grænsen. I stedet for at angribe advokater, journalister og aktivister, der forsøger at stoppe menneskerettighedskrænkelser, burde regeringen lytte til dem,” siger Erika Guevara-Rosas, der er er chef for Amnestys research i Amerika. 

Ført væk i håndjern

I rapporten fortæller 23 aktivister om de begrænsninger, de møder i deres arbejde. 10 af aktivisterne – fem aktivister, tre advokater, en journalist og en præst – figurerer på ministeriet for national sikkerheds overvågningsliste, der bruges i forbindelse med en tvivlsom efterforskning af menneskehandel. De kunne samstemmende fortælle om, hvordan de amerikanske myndigheder har udsat dem for ransagninger, udspurgt dem om deres økonomi og gennemsøgt deres mobiltelefoner.

Jeff Valenzuela er fotolærer og frivillig i organisationen Pueblo Sin Fronteras.

“Jeg har mødt ret voldsom chikane og er blevet afhørt af ministeriet for national sikkerhed og af udenrigsministeriet. Jeg er særligt blevet afhørt, når jeg har bevæget mig over grænseovergangen fra Tijuana til USA. Jeg er blevet hevet ud af bilen, ført væk i håndjern og har siddet tilbageholdt i op til fem timer, hvor jeg har siddet med anklerne lænket til bænken. Grundlæggende er jeg blevet kriminaliseret for at udføre humanitært arbejde”, fortæller Jeff Valenzuela i rapporten.

Trusler og chikane lader dog ikke til at få aktivisterne til at nedlægge arbejdet.

”Jeg planlægger ikke at lade intimideringen stoppe mig. Hverken chikanen eller den udbredte brug af håndjern. For intet af det arbejde, jeg har udført, har været kriminelt. Humanitært arbejde er ikke en forbrydelse. Så jeg stopper ikke,” siger Jeff Valenzuela.