”Velkommen til Guantánamo” – asylansøgere indespærres i Polen

I august 2021 sad en gruppe asylansøgere fra Afghanistan fast i et skovområde på grænsen mellem Polen og Belarus. Begge lande nægtede, at tage ansvar for gruppen. Ny research fra Amnesty viser, at omkring 2.000 asylansøgere fortsat sidder tilbageholdt i overfyldte fængsler i Polen (Photo by Maciej Moskwa/NurPhoto via Getty Images)

I skærende kontrast til den varme velkomst, Polen byder flygtninge fra Ukraine, sidder op mod 2.000 asylansøgere fra blandt andet Syrien og Afghanistan tilbageholdt i overfyldte fængsler uden kontakt til omverdenen. Det viser ny research fra Amnesty.

“De fleste dage blev vi vækket af lyden af ​​kampvogne og helikoptere, efterfulgt af skud og eksplosioner. Nogle gange fortsatte det hele dagen. Når du ikke har nogen steder at tage hen, ingen aktiviteter, der kan give dine tanker eller dig et kort pusterum, så blev det utåleligt. Efter al torturen i fængslet i Syrien, truslerne mod min familie og derefter måneder på flugt, var det i Wędrzyn, at jeg blev helt brudt ned”.

Sådan lyder det fra Khafiz, der er flygtning fra Syrien og i dag sidder tilbageholdt i det polske Wędrzyn-fængsel, som rummer op mod 600 mennesker. Tilbageholdt i overfyldte celler – op til 24 mænd på otte kvadratmeter – behandles mennesker på flugt som kriminelle. De bliver udsat for nedværdigende behandling, tvunget til igen og igen at blive kropsvisiteret, og nogle bliver udsat for vold med strømpistoler. 

De polske myndigheder har tilbageholdt næsten 2.000 asylansøgere, der via Belarus kom ind i landet i 2021, i uhygiejniske, overfyldte faciliteter, og i nogle tilfælde endda udsat dem for tvangsmedicinering og stød med strømpistoler.

De tilbageholdte fortæller Amnesty, hvordan vagter hilste på nye fanger ved at sige “velkommen til Guantánamo”. Mange af de indsatte var ofre for tortur i deres hjemlande, før de blev udsat for rystende oplevelser både i Belarus og på grænsen til Polen.

Polens adfærd lugter af racisme og hykleri

Asylansøgerne er fanget på grænsen, hvor de ikke kan få hjælp fra Belarus’ myndigheder, der chikanerer eller forfølger dem. Ved den polske grænse møder de pigtrådshegn og afvisning fra grænsevagterne.

“Asylansøgere, der krydsede den hviderussiske grænse til Polen, herunder mange, der blev tvunget til det af belarussiske grænsevagter, er nu tilbageholdt i beskidte, overfyldte interneringscentre, hvor vagter udsætter dem for krænkende behandling og nægter dem kontakt med omverdenen,” sagde Jelena Sesar, regionsforsker ved Amnesty International.

 ”Denne voldelige og nedværdigende behandling står i skarp kontrast til den varme velkomst, Polen byder for fordrevne mennesker, der ankommer fra Ukraine. De polske myndigheders adfærd lugter af racisme og hykleri. Polen må omgående udvide sin beundringsværdige medfølelse med dem, der kommer ind i landet fra Ukraine, til alle dem, der krydser dets grænser for at søge sikkerhed.”

Læs rapporten