Voldsom anti-abortlov droppet i Spanien

Den konservative spanske regering har opgivet at vedtage en ny anti-abort lov, der ville true kvinder og pigers sundhed, liv og værdighed. Det er et skridt i den rigtige retning, siger Amnesty International.

Strenge krav

Den omdiskuterede lov indeholdt en række risikofyldte elementer, som direkte ville svække kvinder og pigers adgang til en sikker abort. Et af disse elementer var et krav om, at der skulle indhentes to certifikater fra to forskellige doktorer for at bekræfte eventuelle risici for mor og foster i forbindelse med en abort. Et andet krav var, at man skulle modtage rådgivning og vejledning og efterfølgende bruge 7 dage til refleksion.

”Det er ikke regeringens rolle at kontrollere beslutninger, som kvinder og piger tager, når det omhandler deres liv og helbred. Den bør i stedet følge de anbefalinger som internationale menneskerettighedsorganisationer foreslår, ” siger Esteban Beltrán, leder for Amnesty International i Spanien.

Ifølge loven skal en kvinde eller pige, som bliver gravid i forbindelse med en voldtægt, foretage en tvungen politianmeldelse for at opnå tilladelse til at få foretaget en abort. Dette vil særligt blive et problem for incestofre og migrant-kvinder og piger, som afviger fra normale omstændigheder og kan risikere at blive udvist af landet ved at indgive en anmeldelse. 

Protester bremser loven

I Spanien og internationalt har loven mødt massiv modstand fra sundhedseksperter, menneskerettighedsgrupper og helt almindelige mennesker. Der har været store demonstrationer i hele landet imod loven.

Amnesty har desuden overbragt et brev til regeringen i Spanien med et krav om at trække loven tilbage underskrevet af 176 menneskerettighedsorganisationer og 130.000 mennesker. 

Brug for yderligere handling

Det er bestemt et skridt i den rigtige retning, at loven er blevet droppet, men kvinders og pigers sundhed og selvbestemmelse er stadig truet. Regeringen foreslår eksempelvis stadig, at piger mellem 16 og 18 år skal have en tilladelse fra deres forældre for at få foretaget en abort.

FN’s komite for økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder anbefaler, at Spanien fjerner yderligere barrierer, når det gælder abort, særligt dem der omhandler unge og migranter.

”Fordi lovforslaget et droppet betyder det ikke, at man skal søge efter nye måder at opsætte barrierer for kvinder og piger, når det drejer sig om at sikre adgangen til aborter. Det bør betyde, at der søges efter måder at afskaffe dem på,” siger Esteban Beltrán.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>