Qatar lover migrantarbejdere flere rettigheder

En ny aftale er kommet i stand mellem Qatars myndigheder og den internationale arbejdsorganisation, ILO. Med aftalen lover Qatar, at give landets migrantarbejdere flere rettigheder og gøre en ende på det undertrykkende ’sponsor-system’.

Fast mindsteløn, en fond, der skal udbetale løn, hvis den tilbageholdes af arbejdsgiveren og retten til frit at kunne rejse hjem. Det er et par af de vigtigste punkter i den aftale, som Qatars regering har indgået med den internationale arbejdsorganisation, ILO, der er underlagt FN.

”Denne aftale er et velkomment initiativ, der giver håb for migrantarbejdere i Qatar. Der er nogle positive forpligtelser – særligt i forhold til tilbageholdt løn”, siger James Lynch, der er vicedirektør i Amnestys afdeling for globale forhold.

Han tager dog også sine forbehold:

”Men hvorvidt dette virkelig vil ændre noget, vil regeringens tiltag den kommende tid vise. Vil regeringen virkelig ændre loven, så den sikrer, at alle migrantarbejdere uden undtagelse er frit stillet til at rejse også uden deres arbejdsgivers tilladelse? I vores øjne skal de gøre netop det, for at leve op til aftalen”.

Amnesty har i flere rapporter påpeget en række mangler i Qatars lovgivning, der diskriminerer og udnytter migrantarbejdere i kraft af det berygtede kafala-system, som giver arbejdsgiverne næsten ubegrænset magt over deres ansatte og forhindrer arbejderne i at skifte job eller rejse hjem. Samtidig har migrantarbejderne forbud mod at danne fagforeninger, de har dårlig adgang til lægehjælp, og de bliver ofte indkvarteret under uhumske forhold i regulære arbejdslejre. I realiteten betyder det, at mange arbejdere bor og arbejder under slavelignende forhold.

”Qatar har tidligere hævdet, at de ville droppe deres ’sponsor-system’, men har alligevel bibeholdt afgørende dele af det, som betyder, at arbejderne ikke kan forlade landet eller skifte job uden deres arbejdsgivers tilladelse”, siger James Lynch.

Amnesty opfordrer Qatars myndigheder til at tydeliggøre, hvordan og hvornår de vil leve op til deres løfter. Den 8. november mødes ILO og Qatar for at diskutere aftalen.

Læs Amnestys rapport om Qatars migrantsystem fra december 2016





<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>