Fredspris til menneskerettighedsforkæmpere

Fredspris til menneskerettighedsforkæmpere

Nobels Fredspris for 2018 går til Denis Mukwege og Nadia Murad for hver deres kamp imod voldtægt.

”De modtager prisen for deres kamp for at gøre en ende på seksuel vold som et våben i krig og konfliktzoner”, lyder det fra Den Norske Nobelkomite, som uddeler Fredsprisen.

Denis Mukwege fra Congo er gynækolog og har fra sammen med sine kollegaer igennem årtier sørget for behandling til tusinder og atter tusinder af voldtægtsofre i landet.

I 1999 grundlagde Mukwege hospitalet Panzi i den congolesiske by Bukavu. Her har han sammen med sine kollegaer siden ydet hjælp til op mod 50.000 kvinder, som er blevet udsat for seksuel vold under borgerkrigen i Congo.

”Betydningen af Dr. Mukweges vedholdende, dedikerede og uselviske indsats kan ikke overvurderes. Han har gentagne gange kritiseret straffriheden for voldtægter og kritiseret den congolesiske regering samt andre lande for ikke at gøre nok for at stoppe brugen af seksuel vold mod kvinder som en strategi og som et våben i krig”, lyder det fra Nobelkomiteen.

Nadia Murad er yazidi-kvinde og blev i 2014 taget til fange af Islamisk Stat, der angreb hendes landsby i det nordlige Irak, dræbte drenge og mænd og tog kvinder og piger som slaver. Under sit fangenskab blev hun som de øvrige yazidi-piger og kvinder systematisk udsat for voldtægt.  Efter tre måneders mareridt formåede hun at flygte og har siden valgt at tale åbent om, hvad hun selv og op mod 3.000 andre piger og kvinder blev udsat for. I dag kæmper hun for retfærdighed for overleverne og et retsopgør med de ansvarlige.

”Nadia Murad er selv et offer for krigsforbrydelser. Hun har nægtet at acceptere de uskrevne regler, som tilsiger, at kvinder skal være tavse omkring og skamme sig over de overgreb, de er blevet udsat for. Hun har udvist et helt særligt mod i at fortælle om sin egen lidelse og stå frem på vegne af de øvrige ofre”, lyder det fra Nobelkomiteen.


”Uddelingen i dag er en særdeles fortjent anerkendelse af et utroligt svært og vigtigt arbejde imod brugen af seksuel vold som våben i krig og konflikt. Samtidig glæder det mig, at komiteen med prisen i år sætter fokus på den glemte konflikt i Congo og på yazidiernes kamp for retfærdighed”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark.

I 1977 modtog Amnesty International selv Nobels Fredspris for ”med sit forsvar for menneskelig værdighed og kampen imod tortur, vold og nedværdigelse at yde et helt konkret bidrag til fred i verden”.