COVID-19-pandemien har skabt ekstra pres på de ansatte hos verdens største internetvirksomhed, der forgæves har kæmpet for sikre arbejdsforhold og løn under sygdom. Forsøg på at sige fra og organisere sig bliver mødt med chikane, trusler og fyringer, dokumenterer Amnesty-rapport.
”Der er en masse plakater, der skal minde os om sikkerhed. Men så er der virkeligheden, hvor du to gange om ugen bliver indkaldt til et møde med en leder, der fortæller dig, at ”du skal altså arbejde hurtigere”.
Sådan fortæller en arbejder på et Amazon-lager i Polen til Amnesty, der i en rapport dokumenterer, hvordan Amazon behandler sine ansatte i Frankrig, Polen, Storbritannien og USA.
Internethandelsgigantens ansatte har blandt andet måtte kæmpe forgæves for sikrere arbejdsforhold og løn under sygdom under den globale pandemi, der har skabt ekstra arbejdspres og gjort det farligere for medarbejderne at udføre deres job.
Overvågning, trusler og fyringer
Forsøg på at sige fra og organisere sig er blandt andet blevet mødt med chikane, trusler og fyringer fra Amazon, der for omsætter for milliarder – men altså ser stort på sine medarbejderes rettigheder.
I USA er ansatte blevet overvåget på sociale medier, mens medarbejdere i Storbritannien er blevet truet med retsforfølgelse. I Polen og Frankrig har Amazon ikke gjort noget for at adressere vigtige helbreds- og sikkerhedsudfordringer.
”Under hele pandemien har Amazons ansatte risikeret deres helbred og liv for at sikre, at vigtige varer er blevet leveret til vores dør, hvilket har været medvirkende til, at Amazon har opnået et rekordstort overskud. I den sammenhæng er det alarmerende, at Amazon har mødt de ansattes forsøg på at organisere sig med så stor fjendtlighed.
Som en af de mest magtfulde virksomheder i verden burde den vide bedre,” siger Barbora Černušáková, der er researcher og rådgiver i Amnestys afdeling for økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder.
Produktivitetsmål genindført
Amazon suspenderede sine strenge produktivitetsmål for ansatte i marts 2020 på grund af COVID-19-spredningen. Men i oktober meldte Amazon ud til sine ansatte i USA, Storbritannien og andre lande, at man genindførte dem.
Ansatte i Storbritannien har fortalt, at de modtog en sms, der meddelte, at ”fra 21. oktober vil vi igen måle og levere feedback på produktivitetspræstationer for at sikre, at vi er klar til at levere til vores kunder i de kommende uger”.
Fagforeninger kaldes for ”risikofaktor”
Internationale menneskerettighedslove og standarder er meget tydelige omkring, at arbejdere har ret til at organisere sig og danne fagforeninger, har sikre arbejdsforhold, og at deres ret til privatliv respekteres. Selv om Amazon siger, at de respekterer deres ansattes ret til at melde sig ind i eller danne en fagforening, har virksomheden vedholdende gjort det svært for fagforeninger at operere.
Udover at klassificere fagforeninger som en ”risikofaktor” i sine årsberetninger for 2018 og 2019 rådede Amazon i en træningsvideo fra 2018 ledere til at være opmærksomme på ”advarselstegn” på fagforeningsaktivitet. I marts og april 2020 vakte det stor opstandelse i USA, da Amazon fyrede medarbejdere, der fortalte åbent om sundheds- og sikkerhedsforholdene under pandemien.
I Storbritannien er repræsentanter fra fagforeningen GMB Union flere gange blevet truet med tilhold på grund af ”ulovlig indtrængen”, når de har forsøgt at komme ind på Amazons bygninger for at rekruttere medlemmer.
Meddelelser sendt til fagforeningsansatte i 2018 og 2019 viser også, at Amazon overvåger fagforeningsmedlemmers på sociale medier, da deres screenshots er vedhæftet som dokumentation for ”planlagte” demonstrationer.
Efterlyste dataanalytikere til overvågning
I Polen har fagforeningen Workers’ Initiative rapporteret om disciplinære foranstaltninger mod dets medlemmer – herunder en kvinde, der fik en reprimande for at hyre fagforeningsarbejdere i arbejdstiden.
En anden kilde til bekymring er overvågningen af Amazons arbejdsstyrke. I september 2020 kunne Vice News fortælle, at Amazon i jobannoncer efterlyste dataanalytikere, der kunne opspore risici som ”organiseringstrusler mod virksomheden”. Amazon har siden fjernet jobannoncerne og sagt, at de blev lagt op ved en fejl.
I samme måned offentliggjorde Vice News detaljer fra interne Amazon-dokumenter, der viste, at virksomheden i al hemmelighed havde overvåget og analyseret Amazon Flex-chaufførers private Facebook-grupper – blandt andet for at finde ud af, om de havde planer om at strejke eller demonstrere.
Anvender overvågningsteknologi i USA
Ifølge lækkede interne dokumenter anvender Amazon tilsyneladende teknologi til at overvåge sine arbejdsstyrke i USA. Det bliver blandt andet brugt til at spore konti på sociale medier for at finde tegn på planer om at organisere protester eller strejker.
I oktober 2020 rapporterede nyhedssitet Recode, at et lækket internt notat nævnte planer fra Amazon om at investere hundredtusindvis af dollars i et nyt teknologisk system med navnet geoSPatial Operating Console for at kunne overvåge ”fagforeningstrusler”.
”Denne form for truende Big Brother-opførsel er fuldstændig uacceptabel og griber ind i arbejdernes ytringsfrihed og ret til at organisere sig”, siger Barbora Černušáková.
Amazon skal oppe sig
Mens COVID-19 fortsat smitter hundredtusindvis af mennesker hver dag, stiger bekymringen over Amazon-arbejdernes helbred og sikkerhed. I Polen fortalte fagforeningen Workers’ Initiative Amnesty, at Amazon i marts 2020 – hvor coronakrisen for alvor eskalerede – nægtede at tale med dem om begge dele.
I Frankrig lykkedes det ad rettens vej fagforeningen Solidaires at få sat et midlertidig stop for arbejdet og introduceret en række strengere sundheds- og sikkerhedsforanstaltninger.
Fagforeninger har også rejst spørgsmålet om risikotillæg. Det er til dels blevet indført for Amazon-ansatte i Europa og Nordamerika, men blev trukket tilbage i de fleste lande i maj 2020 på trods af, at pandemien fortsatte.
”Vi opfordrer virksomheden til at oppe sig og fuldt og helt efterleve dets ansvar for at respektere arbejderes rettigheder”, siger Barbora Černušáková.
Amazon i Danmark
Amazon er endnu ikke kommet til Danmark, men det ventes at ske inden længe. Internetgiganten er dog allerede markant til stede herhjemme. En undersøgelse fra 2019 lavet af Dansk Industri viser, at en tredjedel af dem, der handler på nettet, det seneste år har købt noget hos Amazon, der åbnede en svensk afdeling i efteråret 2020.