I dag briefer den danske afdeling af Amnesty International de danske atleter, som skal hente medaljer hjem til Danmark ved De Olympiske og Paralympiske Vinterlege i Beijing i Kina. Fokus er den forværrede menneskerettighedssituation i landet.
Vi vil gerne give atleterne viden omkring de grove menneskerettighedskrænkelser, som finder sted i Kina. Det vil klæde dem på til at kunne være en modvægt til den sportswashing, som vi forventer, Kina vil indhylle OL i, ligesom de gjorde ved sommer-OL i 2008. Med den baggrundsviden, vi giver, kan atleterne bedre være kritisk indstillet overfor den kinesiske propaganda, som de ikke kan undgå at blive en del af
Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty International Danmark
Op mod 100 danske atleter, trænere og ledere vil i dag online blive orienteret om, hvordan Kina bruger avanceret digital overvågningsteknologi til at overvåge og kontrollere sin befolkning i særligt Xinjiang-provinsen, hvor teknologi som ansigtsgenkendelse bliver brugt til at udpege og vurdere, hvorvidt en person kan anses som en trussel mod staten baseret på opførsel, religion og kulturel tilknytning.
Under påskud om ”anti-separatisme” og ”anti-terrorisme” har myndighederne i Kina udrullet ekstreme og vidtgående restriktioner i både Xinjiang og Tibet. Hundredtusindvis af mennesker fra etniske minoriteter er uretmæssigt fængslet, og over en million vurderes at blive tilbageholdt i interneringslejre.
Kinas brug af censur og kontrol af information via internettet vil også være på programmet.
“I DIF ser vi meget frem mod vinter-OL, hvor vi sender et rekordstort dansk hold. Her op til legene har vi samarbejdet med Amnesty, som briefer os og vores atleter om forholdene i Kina. Amnesty holder fx oplæg for vores atleter og trænere og har lavet en folder, som atleterne modtager sammen med deres OL-tøj. Vi er meget glade for samarbejdet og føler os godt forberedte, så vi kan fokusere på sporten, når vi lander i Beijing,” siger Hans Natorp, der er formand for Dansk Idrætsforbund, som er national olympisk komité i Danmark
Amnesty gør også atleterne opmærksomme på brugen af kinesiske apps med baggrund i Kinas brug af overvågning og misbrug af data.
Bagsiden af OL-medaljen
Amnesty International bruger vinter-OL i Kina til at gøre opmærksom på de grove menneskerettighedskrænkelser, som finder sted i landet. I kampagnen ”Bagsiden af OL-medaljen” sætter Amnesty fokus på fem uretmæssigt fængslede personer, som alene har brugt deres menneskeret til at ytre sig frit.
En af dem er Zhang Zhan, som var en af de første journalister, der rapporterede om Covid-19 fra Wuhan i Kina. Gennem sociale medier fortalte hun om pårørende til Covid-19-ofre, som blev chikaneret af myndighederne og om journalister, der blev fængslet, fordi de rapporterede om Covid-19.
I maj 2020 blev Zhang Zhan arresteret og i december idømt fire års fængsel for at have ”startet en konflikt og provokeret til uro.”