10. januar 2022  

Mens verden ser frem til OL i Beijing, frygter en datter, at hendes far ikke vil overleve i fængslet. Han er et af ​​de mennesker, som Kina ikke ønsker, du skal vide noget om.

Lad ikke OL-facaden dække over Kinas overgreb

I februar 2022 vil verdens øjne være rettet mod De Olympiske og Paralympiske Vinterlege i Beijing.

Mens de kinesiske myndigheder gør sig klar til at sole sig i OL’s herlighed, sker der ting bag facaden, som du bør vide om. Mennesker, der har brugt deres ytringsfrihed og været kritiske over for myndighederne, bliver smidt i fængsel – ofte uden en retfærdig retssag.

Kræv, at Kina løslader alle dem, der er uskyldigt fængslet for at ytre sig – skriv under på aktionen nu!

Bekymret for sin far

Far til tre og økonomiprofessor, Ilham Tohti, er blevet idømt livstid for at dokumentere menneskerettighedskrænkelser i Kina. Han udviklede en hjemmeside, hvor han dokumenterede overgreb begået både mod det muslimske mindretal, uighurere, og han-kinesere, som er den etniske gruppe, de fleste kinesere tilhører.

Han blev anholdt i sit hjem midt om natten i januar 2014. Senere blev han dømt til livstid beskyldt for ”separatisme”, selvom dét, han egentlig gjorde, var at promovere sammenhold blandt uighur-minoriteten og han-kinesere.

Datteren studerer i USA og tør ikke tage hjem af frygt for at blive fængslet. I Kina bliver hendes mor og brødre overvåget.

Kinesiske myndigheder har altid sagt, at min far opfordrede til vold. Men min far bruger kun ét våben; hans pen.

Ilham Tohtis datter, Jewher Ilham

Det er fire år siden, hun sidst fik et livstegn fra sin far. Nu frygter hun, at faderen ikke holder ud mere.

Vær sød at hjælpe mig med at få ham hjem.

Jewher Ilham
Jewher Ilhams lejlighed er fyldt med familiebilleder. Hun tænker ofte på sin far.

VINTER-OL I BEIJING

Beijing er vært for De Olympiske og Paralympiske Vinterlege i 2022 og vil med flotte shows og dygtige atleter fremstille Kina som et forbillede og forsøge at opnå international anerkendelse.

Men Kina skjuler en række alvorlige menneskerettighedsforbrydelser bag den skinnende OL-facade.

Du kan læse mere om, hvad Kina skjuler bag facaden her >

Vores krav

Vi kræver, at præsident Xi Jinpings regering frafalder alleanklager mod og løslader alledem, der er retsforfulgt eller tilbageholdt for at bruge deres ytringsfrihed, begyndende med følgende personer: Ilham Tohti, Zhang Zhan, Rinchen Tsultrim, Li Qiaochu og Gao Zhisheng.


Straffet for at bruge sin stemme

Ilham Tohti er langt fra alene om at blive fængslet for at kritisere myndighederne.

Her er fire andre personer, der har ytret sig, og som enten er i fængsel eller er forsvundet:

Zhang Zhan

Fængslet og tortureret for at skrive om corona

Zhang Zhan er en af de første journalister, som rapporterede om Covid-19 fra Wuhan i Kina. Gennem sociale medier fortalte hun om pårørende til Covid-19-ofre, der blev chikaneret af myndighederne, som forsøgte at tvinge dem til tavshed. Hun fortalte også om andre journalister, som blev sendt i fængsel, fordi de rapporterede om Covid-19.

I maj 2020 blev Zhang Zhan arresteret i Wuhan og sendt til Shanghai, 640 kilometer væk, hvor hun blev varetægtsfængslet.

I slutningen af december blev hun dømt til fire års fængsel for at have ”startet konflikt, skabt problemer og provokeret til uro.”

I protest mod dommen har hun påbegyndt en delvis sultestrejke i fængslet, og hendes familie frygter, at hun ikke overlever vinteren.

Læs mere om Zhang Zhan og Amnestys aktion for hendes løsladelse her >

Rinchen Tsultrim

Straffet for at tale om religionsfrihed

Munken Rinchen Tsultrim brugte det sociale medie WeChat og sin egen hjemmeside til at sætte fokus på, hvordan de kinesiske myndigheder behandler den tibetanske befolkning. Derfor blev han anholdt i 2019, og efter en uretfærdig retssag har han fået en fængselsstraf på fire år og seks måneder for at ”opildne til separatisme”.

Der gik et år, før myndighederne gav hans familie besked om hans dom, og hans helbredstilstand i fængslet er ukendt.

Li Qiaochu

Fængslet for at kritisere tortur

Li Qiaochu, som er en fremtrædende menneskerettighedsforkæmper og feminist, har kæmpet for blandt andet ligestilling i mange år. Hendes arbejde har gjort, at hun ofte bliver chikaneret af politiet.

Da hendes mand blev tilbageholdt og tortureret, kritiserede hun offentligt myndighederne for deres behandling af ham. Derfor blev hun fængslet og dømt for at ”opfordre til kritik af den kinesiske stat”.

Gao Zhisheng

Fængslet og tortureret for at opfordre til religionsfrihed

Advokaten Gao Zhisheng har i årevis givet gratis juridisk hjælp til mennesker i nød. Han var anset som en af de bedste menneskerettighedsadvokater i Kina. Men i 2005 blev han frataget sin autorisation, fordi han havde skrevet et åbent brev til regeringen, hvor han bad dem stoppe religiøs forfølgelse.

Han forsatte sin kamp for menneskerettighederne i Kina, og det blev han straffet for. I de efterfølgende 15 år har Gao Zhisheng været udsat for forskellige former for chikane fra de kinesiske myndigheder og har enten været forsvundet, fængslet eller under husarrest og konstant politiovervågning.

I 2016 udgav Gao Zhisheng en bog om sine oplevelser som politisk fange, hvor han forsatte sin protest mod de kinesiske myndigheder. Efter at have udgivet bogen blev han arresteret igen i 2017. Siden da har ingen hørt fra ham, og hans nuværende lokation og tilstand er ukendt.


Hvorfor skal jeg skrive under?

Hver underskrift bidrager til at lægge pres på det kinesiske styre, imens verdens øjne hviler på dem, så de forhåbentlig løslader de fem menneskerettighedsforkæmpere op til OL.

Hvad sker der med din underskrift?

Vi sender underskrifterne til Xi Jinping den 14. marts sammen med underskrifter fra andre Amnesty-kontorer verden over.

Ytringsfrihed i Kina

Ytringsfriheden er under pres på flere områder i Kina. Overvågning og censur bidrager til, at befolkningen ikke tør at udtale sig kritisk om myndighederne.

Myndighederne har filtreret søgemaskiner som Google. De censurerer hjemmesider, der indeholder ord som “frihed”, “menneskerettigheder” og “Amnesty International”. Sociale medier, blogs og anden informationsudveksling på internettet er strengt kontrolleret.

De, der opfordrer til diskussion om demokrati eller afslører magtmisbrug, bliver forfulgt og fængslet.

Fem ting du bør vide om Kina >

Opdateringer

11. januar 2022: Amnesty briefer danske OL-atleter

Amnesty Danmark har briefet de danske atleter, som skal hente medaljer hjem til Danmark ved De Olympiske og Paralympiske Vinterlege i Beijing i Kina. Fokus var den forværrede menneskerettighedssituation i landet.

“Vi vil gerne give atleterne viden omkring de grove menneskerettighedskrænkelser, som finder sted i Kina. Det vil klæde dem på til at kunne være en modvægt til den sportswashing, som vi forventer, Kina vil indhylle OL i, ligesom de gjorde ved sommer-OL i 2008. Med den baggrundsviden, vi giver, kan atleterne bedre være kritisk indstillet overfor den kinesiske propaganda, som de ikke kan undgå at blive en del af.”

– Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty International Danmark

Læs mere om briefingen her