19. februar 2021  

Hun blev fængslet og tortureret for at gøre sit job som journalist. Kræv, at Zhang Zhan løslades fra fængslet – skriv under på aktionen nu!

Efter udbruddet af covid-19 i begyndelsen af 2020 bestemte Zhang Zhan sig for at rejse til Wuhan for at fortælle omverdenen om situationen.

Hun skrev om fængslinger af uafhængige journalister og chikane af deres familiemedlemmer.

Nu er hun uskyldigt dømt til fire års fængsel – kun for at have fortalt om corona-situationen i Kina. Hun er blevet tortureret i fængslet, og vi er bekymrede for hendes helbred.

Det haster at få hende løsladt. Skriv under på aktionen – kræv, at hun skal løslades nu!

Vores krav

Vi kræver, at de kinesiske myndigheder:

  • Løslader Zhang Zhan omgående og uden betingelser, medmindre de lægger troværdige beviser frem for, at hun har begået en internationalt anerkendt kriminel handling.
  • I løbet af løsladelsen sørger for, at Zhang Zhan har regelmæssig og uhindret adgang til familien og advokater efter eget valg, og at hun ikke udsættes for videre tortur eller anden mishandling.
  • Respekterer Zhang Zhans ret til sundhed og hendes ytringsfrihed og sikrer, at hun har adgang til regelmæssige lægetjek og medicin.

Hvad sker der med din underskrift?

Underskrifterne sendes til Kinas præsident, Xi Jinping, da han har magten til at beordre Zhang Zhans løsladelse.


Gav ucensureret information

Zhang Zhan er en kinesisk borgerjournalist. Hun formidler nyheder om politik og menneskerettigheder i Kina. I februar 2020 rejste hun til Wuhan, som på det tidspunkt var epicenteret for udbruddet af covid-19. Hun brugte forskellige sociale medier for at fortælle om situationen i Kina, inklusiv WeChat, Twitter og Youtube.

Borgerjournalister som Zhang Zhan spillede en særlig vigtig rolle i begyndelsen af covid-19-epidemien i Kina, eftersom de var hovedkilden til ucensureret førstehåndsinformation om virussen og håndteringen af den.

Disse journalister er særligt udsatte for gentagen chikane og undertrykkelse, eftersom de ofte rapporterer om nyheder og information, som er censureret af myndighederne.

Det var også tilfældet for Zhang Zhan. Den 15. maj 2020 forsvandt hun fra Wuhan. I mellemtiden fandt Amnesty ud af, at hun var anholdt og fængslet af politiet i Shanghai, en by mere end 640 kilometer væk. Siden har hun siddet bag tremmer.

Tortureret efter sultestrejke

Som et resultat af fængslingen begyndte Zhang Zhan i juni 2020 en sultestrejke for at protestere mod sin fængsling og for at give udtryk for sin uskyld.

I stedet for at respektere Zhang Zhans ret til at udtrykke sine meninger og hendes valg om at sultestrejke, straffede fængselsmyndighederne hende. De begyndte at tvangsfodre hende gennem en sonde. Amnesty er også blevet informeret om, at de personer, som hun delte celle med, skulle hjælpe til med tvangsfodringen. Hendes advokat har tilmed fortalt, at Zhang Zhans hænder og fødder er blevet lænket fast døgnet rundt i mere end tre måneder.

Myndighedernes behandling af Zhang Zhan bryder med forbuddet mod tortur og anden mishandling, og den er et brud på Kinas internationale menneskeretslige forpligtelser.

Zhang Zhan har nu afsluttet sultestrejken for at undgå videre afstraffelse. Vi frygter alligevel for, hvordan hun bliver behandlet i fængslet. Vi er især bekymret for hendes helbred, som siden september er blevet alvorligt forværret. Hendes advokat har oplyst, at hun er fysisk svag og lider af mavesmerter, svimmelhed og har problemer med at bevæge sig. Under høringen, som fandt sted i december, ankom hun til retssalen i kørestol.

Zhang Zhan har brug for, at vi står sammen og bakker op om hendes rettigheder! Din underskrift kan bidrage til, at hun bliver løsladt!

HVORFOR SKAL JEG SKRIVE UNDER?

Hver underskrift bidrager til at lægge pres på Kinas præsident, Xi Jinping, så han forhåbentlig løslader Zhang Zhan.

Straffes for fredelige ytringer

Zhang Zhans sag blev ført for domstolen i Pudong New District den 28. december 2020. Under retssagen anklagede anklagemyndigheden Zhang Zhan for at have brugt sociale medier til at sprede store mængder af falsk information. Ifølge hendes forsvarer blev der ikke fremlagt specifikke eksempler eller beviser på falsk information i nogen af hendes whistleblower-indlæg på nettet. Retssagen endte alligevel med, at Zhang Zhan blev idømt fire års fængsel for at have ”startet konflikt og skabt problemer”.

Denne bestemmelse er nedfældet i artikel 293 i den kinesiske straffelov, og den blev oprindeligt brugt til ordensforstyrrelser på offentlige steder. Men siden 2013 er den blevet udvidet til at inkludere optræden på internettet. Dem, som dømmes efter denne bestemmelse, risikerer fem år i fængsel.

Vi har tidligere kritiseret bestemmelsen for at være vagt defineret og for at blive brugt til at straffe aktivister og menneskerettighedsforkæmpere.

Opdateringer

17. maj 2021: Zhang er overført til et kvindefængsel

Zhang Zhans familie er blevet informeret om, at Zhang er blevet overført til Shanghais kvindefængsel. Til dags dato er alle familiens anmodninger om at besøge hende blevet afvist uden nogen begrundelse. Men inden Zhang blev overført, fik hendes mor lov til at få et videoopkald med Zhang i 20 minutter. Under dette opkald fortalte Zhang, at hun ville fortsætte en delvis sultestrejke resten af ​​sin tid i fængsel for at protestere mod dommen.

Vi opfordrer til, at I sender solidaritetshilsner til Zhang Zhan for at vise jeres solidaritet med hende. Breve og postkort, med seværdigheder eller landskaber fra Danmark, kan sendes til:

Shanghai Women’s Prison No 1601
Zhangjing Road, Sijing Zhen, Songjiang Qu,
Shanghai 201601
People’s Republic of China

Da Zhang Zhan nu befinder sig Shanghai kvindefængsel kan I også skrive til direktøren for Shanghai kvindefængslet for at opfordre ham til at sikre, at Zhang Zhan beskyttes mod tortur og anden mishandling, og at hun har regelmæssig, ubegrænset adgang til familie, advokat og lægehjælp efter eget ønske.

Direktør for Shanghai kvindefængsel nr. 1601, Chen Jianhua,
Zhangjing Road, Sijing Zhen, Songjiang Qu,
Shanghai 201601
People’s Republic of China

14. maj 2021: Årsdagen for Zhangs anholdelse

For et år siden blev Zhang Zhan anholdt. Det er endnu længere siden hun sidst så sin familie og sine venner. For at markere årsdagen opfordres aktivister til at udvise solidaritet med Zhang på sociale medier:

Forslag til besked 1:

For et år siden, den 14. maj, forsvandt #borgerjournalist #ZhangZhan fra #Wuhan. Anholdt udelukkende for at rapportere om #Covid19. Hun skal ikke tilbringe en eneste dag mere i fængsel. #Kina skal løslade hende nu!

Forslag til besked 2:

Den 14. maj 2020 forsvandt #borgerjournalist #ZhangZhan fra #Wuhan efter at have rapporteret om #Covid19. Nu bliver hun tilbageholdt i Shanghais kvindefængsel uden adgang til sin familie. Jeg viser solidaritet med hende og opfordrer #Kina til straks at løslade hende!

Forslag til besked 3:

#Borgerjournalist #ZhangZhan blev arresteret for et år siden for at rapportere om #Covid19. Hendes beslutning om at afsløre sandheden vil fortsat inspirere andre. At afsløre sandheden er ikke en forbrydelse. Hun har muligvis mistet sin frihed, men hun har ikke mistet verdens støtte. #Kina skal løslade hende nu!

4. marts 2021: Underskrifter sendt afsted

38.079 underskrifter fra Danmark og Færøerne er sendt afsted til Kinas præsident, Xi Jinping.