19. februar 2021  

Hun blev fængslet og tortureret for at gøre sit job som journalist. Kræv, at Zhang Zhan løslades fra fængslet – skriv under på aktionen nu!

Efter udbruddet af covid-19 i begyndelsen af 2020 bestemte Zhang Zhan sig for at rejse til Wuhan for at fortælle omverdenen om situationen.

Hun skrev om fængslinger af uafhængige journalister og chikane af deres familiemedlemmer.

Nu er hun uskyldigt dømt til fire års fængsel – kun for at have fortalt om corona-situationen i Kina. Hun er blevet tortureret i fængslet, og vi er bekymrede for hendes helbred.


Disse journalister er særligt udsatte for gentagen chikane og undertrykkelse, eftersom de ofte rapporterer om nyheder og information, som er censureret af myndighederne.

Det var også tilfældet for Zhang Zhan. Den 15. maj 2020 forsvandt hun fra Wuhan. I mellemtiden fandt Amnesty ud af, at hun var anholdt og fængslet af politiet i Shanghai, en by mere end 640 kilometer væk. Siden har hun siddet bag tremmer.

Tortureret efter sultestrejke

Som et resultat af fængslingen begyndte Zhang Zhan i juni 2020 en sultestrejke for at protestere mod sin fængsling og for at give udtryk for sin uskyld.

I stedet for at respektere Zhang Zhans ret til at udtrykke sine meninger og hendes valg om at sultestrejke, straffede fængselsmyndighederne hende. De begyndte at tvangsfodre hende gennem en sonde. Amnesty er også blevet informeret om, at de personer, som hun delte celle med, skulle hjælpe til med tvangsfodringen. Hendes advokat har tilmed fortalt, at Zhang Zhans hænder og fødder er blevet lænket fast døgnet rundt i mere end tre måneder.

Myndighedernes behandling af Zhang Zhan bryder med forbuddet mod tortur og anden mishandling, og den er et brud på Kinas internationale menneskeretslige forpligtelser.

Zhang Zhan har nu afsluttet sultestrejken for at undgå videre afstraffelse. Vi frygter alligevel for, hvordan hun bliver behandlet i fængslet. Vi er især bekymret for hendes helbred, som siden september er blevet alvorligt forværret. Hendes advokat har oplyst, at hun er fysisk svag og lider af mavesmerter, svimmelhed og har problemer med at bevæge sig. Under høringen, som fandt sted i december, ankom hun til retssalen i kørestol.

Zhang Zhan har brug for, at vi står sammen og bakker op om hendes rettigheder! Dit brev kan bidrage til, at hun bliver løsladt!

SKRIV FOR LIV 2021

Zhang Zhan blev udvalgt som en af 2021 ‘Skriv for Liv’-sager. Det betyder, at skoleelever og aktivister fra hele Danmark skrev en solidaritetshilsen til hende eller et brev til de kinesiske myndigheder for at kræve, at hun blev løsladt.

Det resulterede i 236 solidaritetsbreve som blev sendt til det fængsel hun bliver holdt fanget, og 351 breve til den kinesiske præsident, for at kræve hendes løsladelse.

Gav ucensureret information

Zhang Zhan er en kinesisk borgerjournalist. Hun formidler nyheder om politik og menneskerettigheder i Kina. I februar 2020 rejste hun til Wuhan, som på det tidspunkt var epicenteret for udbruddet af covid-19. Hun brugte forskellige sociale medier for at fortælle om situationen i Kina, inklusiv WeChat, Twitter og Youtube.

Borgerjournalister som Zhang Zhan spillede en særlig vigtig rolle i begyndelsen af covid-19-epidemien i Kina, eftersom de var hovedkilden til ucensureret førstehåndsinformation om virussen og håndteringen af den.

Vores krav

Vi kræver, at de kinesiske myndigheder:

  • Løslader Zhang Zhan omgående og uden betingelser, medmindre de lægger troværdige beviser frem for, at hun har begået en internationalt anerkendt kriminel handling.
  • I løbet af løsladelsen sørger for, at Zhang Zhan har regelmæssig og uhindret adgang til familien og advokater efter eget valg, og at hun ikke udsættes for videre tortur eller anden mishandling.
  • Respekterer Zhang Zhans ret til sundhed og hendes ytringsfrihed og sikrer, at hun har adgang til regelmæssige lægetjek og medicin.

Straffes for fredelige ytringer

Zhang Zhans sag blev ført for domstolen i Pudong New District den 28. december 2020. Under retssagen anklagede anklagemyndigheden Zhang Zhan for at have brugt sociale medier til at sprede store mængder af falsk information. Ifølge hendes forsvarer blev der ikke fremlagt specifikke eksempler eller beviser på falsk information i nogen af hendes whistleblower-indlæg på nettet. Retssagen endte alligevel med, at Zhang Zhan blev idømt fire års fængsel for at have ”startet konflikt og skabt problemer”.

Denne bestemmelse er nedfældet i artikel 293 i den kinesiske straffelov, og den blev oprindeligt brugt til ordensforstyrrelser på offentlige steder. Men siden 2013 er den blevet udvidet til at inkludere optræden på internettet. Dem, som dømmes efter denne bestemmelse, risikerer fem år i fængsel.

Vi har tidligere kritiseret bestemmelsen for at være vagt defineret og for at blive brugt til at straffe aktivister og menneskerettighedsforkæmpere.

Opdateringer

10. marts 2022: Zhang Zhan har stoppet sin sultestrejke

Den 28. januar 2022 fik Zhang Zhan mulighed for at tale med sin mor via et 20-minutters videoopkald. Her fortalte hun, at hun havde stoppet sin delvise sultestrejke, for at undgå at blive tvunget til at spise af myndighederne.

Zhangs mor bemærkede, at Zhangs helbred var en smule bedre. Det er dog uklart, om Zhang modtager lægetjek, efter hun blev kritisk syg i et par måneder i 2021.

Kinesiske myndigheder skal sikre, at Zhang Zhan har adgang til en læge, og får et grundigt lægetjek hurtigst muligt. Imens hun venter på at blive løsladt, skal hun også have regelmæssig adgang til sin familie og en advokat efter eget valg, og hun må ikke udsættes for tortur eller andre former for mishandling.

Læs mere her >

4. november 2021: Zhang Zhan er tæt på at dø i fængslet

Zhang Zhan er nu i akut fare for at dø af sin sultestrejke. Amnesty International opfordrer til, at hun omgående bliver løsladt, så hun kan modtage behandling.

“Jeg tror ikke, hun lever meget længere. Hvis hun ikke kommer igennem vinteren, så håber jeg, at verden vil huske, hvordan hun var engang,” skriver Zhang Zhans bror på Twitter den 30. oktober 2021.

Læs mere her.

11. oktober 2021: Underskrifter og brev sendt til kvindefængslet

På vegne af de 38.621 underskrifter fra Amnesty Danmark og Færøerne har vi skrevet et brev til kvindefængslet i Shanghai.

I brevet gav vi udtryk for vores bekymring for Zhang Zhans helbred. Da Zhang Zhan vejer mindre end 40 kg og lider af hævede ben og fødder, frygter vi stadig, at hendes liv er i fare.

I brevet kræver vi blandt andet, at hun har adgang til lægehjælp, at hun ikke udsættes for tortur og at hun bliver løsladt hurtigst muligt.

Læs brevet her

21. september 2021: 45 NGO’er sender et brev til Xi Jinping

Amnesty International har underskrevet et fælles brev til Kinas præsident, Xi Jinping, hvor vi opfordrer ham til at løslade Zhang Zhan, som stadig sultestrejker.

Initiativtagerne bag brevet var Reporters without Borders (RSF). Vi sendte brevet den 17. september 2021 og brevet er underskrevet af mere end 40 organisationer – herunder Frontline Defenders, International Federation of Journalists (IFJ) og PEN International.

Læs mere om brevet her.

31. august 2021: Zhangs liv er i fare

Zhang Zhan’s mor modtog et telefonopkald fra fængslet den 2. august 2021. En læge informerede hende om, at Zhang var blevet indlagt på hospitalet den 31. juli på grund af underernæring.

Hun har sultestrejket og kun spist lette snacks såsom kiks, mantou (små, dampede boller) og drukket vand og mælk. Zhang, der er omkring 180 cm høj, vejede før sultestrejken 75 kg. Nu vejer hun under 40 kg. Derudover havde hun også voldsomt hævede ben og fødder. Lægen sagde, at de venter på testresultater for at finde ud af årsagen til, at de er hævede.

Zhang Zhan fik lov til at tale med sin mor under det samme telefonopkald. Det var første gang, de havde kontakt siden februar 2021. Zhangs mor prøvede at overtale Zhang til at spise normalt, men Zhang er fast besluttet på, at hun vil fortsætte med at være på en delvis sultestrejke for at insistere på sin uskyld og protestere mod hendes straf.

Udover telefonopkald har Zhang ikke haft kontakt eller adgang til sin familie siden maj 2020, hvor hun blev anholdt at myndighederne.

Amnesty er alvorligt bekymrede for Zhangs helbred og trivsel. Hun risikerer at dø i fængslet, ligesom mange andre menneskerettighedsforkæmpere i Kina. Vær søde at fortsætte med at skrive under for hendes løsladelse.

Zhang vendte tilbage til fængslet igen den 11. august.

17. maj 2021: Zhang er overført til et kvindefængsel

Zhang Zhans familie er blevet informeret om, at Zhang er blevet overført til Shanghais kvindefængsel. Til dags dato er alle familiens anmodninger om at besøge hende blevet afvist uden nogen begrundelse. Men inden Zhang blev overført, fik hendes mor lov til at få et videoopkald med Zhang i 20 minutter. Under dette opkald fortalte Zhang, at hun ville fortsætte en delvis sultestrejke resten af ​​sin tid i fængsel for at protestere mod dommen.

Vi opfordrer til, at I sender solidaritetshilsner til Zhang Zhan for at vise jeres solidaritet med hende. Breve og postkort, med seværdigheder eller landskaber fra Danmark, kan sendes til:

Shanghai Women’s Prison No 1601
Zhangjing Road, Sijing Zhen, Songjiang Qu,
Shanghai 201601
People’s Republic of China

Da Zhang Zhan nu befinder sig Shanghai kvindefængsel kan I også skrive til direktøren for Shanghai kvindefængslet for at opfordre ham til at sikre, at Zhang Zhan beskyttes mod tortur og anden mishandling, og at hun har regelmæssig, ubegrænset adgang til familie, advokat og lægehjælp efter eget ønske.

Direktør for Shanghai kvindefængsel nr. 1601, Chen Jianhua,
Zhangjing Road, Sijing Zhen, Songjiang Qu,
Shanghai 201601
People’s Republic of China

14. maj 2021: Årsdagen for Zhangs anholdelse

For et år siden blev Zhang Zhan anholdt. Det er endnu længere siden hun sidst så sin familie og sine venner. For at markere årsdagen opfordres aktivister til at udvise solidaritet med Zhang på sociale medier:

Forslag til besked 1:

For et år siden, den 14. maj, forsvandt #borgerjournalist #ZhangZhan fra #Wuhan. Anholdt udelukkende for at rapportere om #Covid19. Hun skal ikke tilbringe en eneste dag mere i fængsel. #Kina skal løslade hende nu!

Forslag til besked 2:

Den 14. maj 2020 forsvandt #borgerjournalist #ZhangZhan fra #Wuhan efter at have rapporteret om #Covid19. Nu bliver hun tilbageholdt i Shanghais kvindefængsel uden adgang til sin familie. Jeg viser solidaritet med hende og opfordrer #Kina til straks at løslade hende!

Forslag til besked 3:

#Borgerjournalist #ZhangZhan blev arresteret for et år siden for at rapportere om #Covid19. Hendes beslutning om at afsløre sandheden vil fortsat inspirere andre. At afsløre sandheden er ikke en forbrydelse. Hun har muligvis mistet sin frihed, men hun har ikke mistet verdens støtte. #Kina skal løslade hende nu!

4. marts 2021: Underskrifter sendt til Kinas præsident

38.079 underskrifter fra Danmark og Færøerne er sendt afsted til Kinas præsident, Xi Jinping.