Nødråb fra Kina: Fængslet journalist er ‘tæt på at dø’

I Kina er en borgerjournalist, der er fængslet for at rapportere fra Wuhan i starten af Covid-19 pandemien, nu i akut fare for at dø af sin sultestrejke. Amnesty International opfordrer til, at hun omgående bliver løsladt, så hun kan modtage behandling.

Den kinesiske borgerjournalist, Zhang Zhan, der er blevet idømt fire års fængsel for at dele indhold på sociale medier om Kinas håndtering af Covid-19 udbruddet i Wuhan, sultestrejker lige nu i protest mod sin fængsling.

Ifølge hendes familie, så vil hun ikke overleve vinteren, hvis hun ikke bliver løsladt og får behandling.

“Zhang Zhan, der ikke skulle have været fængslet i udgangspunktet, er nu i stor risiko for at dø. De kinesiske myndigheder må løslade hende omgående, så hun kan stoppe sultestrejken og modtage den behandling, som hun har akut behov for”, siger Gwen Lee, der arbejder med kampagner og Kina for Amnesty International.

“De kinesiske myndigheders retsforfølgelse af Zhang Zhan af den simple grund, at hun forsøgte at afdække, hvad der skete i Wuhan under regeringens hemmeligholdelse af pandemien, er et angreb på menneskerettighederne”, siger han.

Zhang Zhan, der er tidligere advokat, rejste til Wuhan i februar 2020 for at skaffe information om, hvad der skete i området. På sociale medier delte hun indhold, der viste, hvordan kinesiske embedsmænd tilbageholdt uafhængige journalister og chikanerede familier til Covid-19 patienter.

I maj 2020 forsvandt hun i Wuhan. Det kom senere frem, at hun var blevet tilbageholdt af kinesiske myndigheder. Ved en uretfærdig retssag i Shanghai blev hun efterfølgende dømt for at “opfordre til ballade og slagsmål”.

I juni 2020 begyndte Zhang Zhan at sultestrejke i protest mod sin tilbageholdelse. I december var hendes krop så svag, at hun sad i kørestol under høringen.

Efterfølgende har de kinesiske myndigheder nægtet Zhang Zhan fysiske møder med sin advokat og familie.

Jeg tror ikke, hun lever meget længere. Hvis hun ikke kommer igennem vinteren, så håber jeg, at verden vil huske, hvordan hun var engang.

Zhang Wu på Twitter 30/10, bror til Zhang Zhan

Under det første udbrud af Covid-19 i Kina var borgerjournalister en vigtig kilde til information om pandemien. Men fordi journalisterne arbejder uafhængigt af statsejede medier, så er de ofte i risiko for chikane, når de deler information, som den kinesiske regering gerne vil holde hemmelig.

Flere aktivister har de seneste år mistet livet i kinesiske fængsler.

I juli 2017 døde menneskerettighedsaktivist og vinder af Nobels fredspris, Liu Xiaobo, efter at have været fængslet, hvor han blev nægtet behandling for sin kræftsygdom.

Samme år døde den kinesiske forfatter og kritiker af den kinesiske regering, Yang Tongyan, tre måneder efter at være blevet løsladt, da han gennemgik en operation for en hjernetumor.

Aktivisten Cao Shunli døde af organsvigt i marts 2014, efter at have være i myndighedernes varetægt i flere måneder. Hun blev nægtet behandling i fængslet.