DR-journalisterne Line Gertsen og Maiken Steen Frederiksen modtager Amnestys Mediepris 2023

I podcastserien ”En beklagelig fejl” afdækker Line Gertsen og Maiken Steen Frederiksen, hvordan sager om voldtægt og andre overgreb aldrig kommer for retten, fordi de danske myndigheder begår alvorlige fejl.

Der er formentlig ikke nogen af de medvirkende kvinder i podcastserien ”En beklagelig fejl”, der havde troet, at deres mod og vilje til at medvirke ville komme til at få betydning for både dansk lovgivning, for politiets arbejdsprocedurer og en mulig sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Sådan lyder det i begrundelsen fra det uafhængige dommerpanel, der den 30. november 2023 har kåret journalisterne Line Gertsen og Maiken Steen Frederiksen fra DR Nyheders Undersøgende Redaktion til modtagerne af Amnestys Mediepris 2023.

”Det har været en lektie i, hvad retssikkerhed vil sige, og hvad det vil sige, når den forsvinder. Det har haft kæmpestor betydning for de her mennesker, men mest af alt har det rørt mig, hvad det vil sige at være en del af et retssamfund,” siger journalist Line Gertsen.

Om historiernes betydning for kilderne, fortæller Maiken Steen Frederiksen:

”Det er en stor oprejsning for dem, at andre finder deres historie vigtig. Den oplevelse havde de ikke, da de mødte det danske retssystem,” siger journalist Maiken Steen Frederiksen.

Det er i år anden gang, at Amnesty International Danmark uddeler Amnestys Mediepris for at hylde danske journalister, der undersøger og belyser krænkelser af menneskerettigheder.

”Menneskerettighederne tilhører os alle. Med denne pris ønsker vi at hædre den uafhængige og kritiske journalistiks vigtige bidrag til at belyse krænkelser af menneskerettighederne i og udenfor Danmark,” siger Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty International Danmark. 

Forbilledlig research, omsorg og fortælling

Podcast-serien ”En beklagelig fejl” afdækker, hvordan danske sager om voldtægt på grund af myndighedsfejl aldrig er kommet for retten, og hvor ødelæggende det er, når grundlæggende rettigheder krænkes. Både for den enkelte og for samfundet.

Ifølge dommerpanelet, som består af journalister og redaktører fra danske medier, modtager Line Gertsen og Maiken Steen Frederiksen Amnestys Mediepris 2023, fordi de formidler de gribende beretninger fra kvinderne, så man forstår den magtesløshed og det tab af tillid, det medfører, når ens grundlæggende rettigheder bliver krænket. Og fordi de med deres serie viser, at journalistik kan være med til at gøre en forskel for mennesker i lignende situationer – ikke bare nu, men også fremadrettet. 

Dommerpanelet fremhæver, hvordan Line Gertsen og Maiken Steen Frederiksen forbilledligt viser, hvordan man som journalist både viser omsorg og hensyn til sårbare kilder, samtidig med at man researcher i bund, udfordrer myndighederne og tryktester kilderne i en afbalanceret og fair dækning af voldtægtssager, der aldrig er kommet for retten.


”Line Geertsen og Maiken Steen Frederiksens podcastserie er fængende og yderst velfortalt på trods af, at forældelsesfrister, manglende procedurer og sager ført ved EU’s Menneskerettighedsdomstol ikke er det nemmeste at gøre til vedkommende og nærværende journalistiske fortællinger. Men DR-journalisterne formår at koble fortællende journalistik med grundig research uden at miste lytteren undervejs til komplicerede eller ligegyldige detaljer”, skriver dommerpanelet i sin begrundelse. 

Hædrende omtale til journalister bag dokumentar om Afghanistan

Nagieb Khaja og Martin Tamm Andersen blev hædret for deres dokumentar om Afghanistan.

Dommerpanelet uddelte også en hædrende omtale til Martin Tamm Andersen og Nagieb Khaja for dokumentaren ’Min Fjendes Fjende – Bedraget i Helmand’. Dokumentaren handler om Danmark og andre vestlige landes samarbejde med en brutal og morderisk politistyrke, der blev ledet af de to notorisk berygtede brødre Koka og Issa Khan i den afghanske by Musa Qala.

”Det er en overbevisende og rystende dokumentar om et stykke danmarkshistorie, som de fleste har glemt eller helst vil glemme”, lyder det fra dommerpanelet.

”De to dokumentarister skal hyldes for at holde fast i en vigtig historie lang tid efter, at de danske soldater har forladt Afghanistan.”

Om arbejdets udfordringer fortæller Nagieb Khaja:

”Det var virkelig svært at finde frem til kilderne. Når det lykkedes os, skyldes det blandt andet vores lokale afghanske samarbejdspartnere, som vi gerne vil takke”, siger Nagieb Khaja. Ved hædringen sendte han også en tak til de danske soldater, som stod frem og gjorde sig selv sårbare, og til de afghanske ofre:

”Deres stemme har været glemt i alt det kaos, der har været i Afghanistan”, siger journalist Nagieb Khaja.   

Om motivationen for at kaste sig ud i historien fortæller dokumentarist Martin Tamm Andersen:  

”Her kunne vi finde en historie, der symbolsk og konkret kunne fortælle en del af sandheden om, hvorfor krigen i Afghanistan gik galt.”

Amnesty International Danmark takker for alle indstillingerne til Medieprisen 2023.

De nominerede til Medieprisen 2023 var:

  • Undersøgende korrespondent Line Gertsen og journalist Maiken Steen Frederiksen fra DR Nyheders Undersøgende Redaktion for podcastserien ”En beklagelig fejl”, som afdækker hvordan sager om voldtægt og andre overgreb aldrig kommer for retten, fordi de danske myndigheder begår alvorlige fejl.

  • Journalisterne Carl Emil Arnfred og Frank Hvilsom fra Politiken for den undersøgende serie ”I samfundets varetægt”, som afdækker, hvad der i årevis er sket bag de lukkede døre på Bakkegården og flere af landets andre sikrede institutioner, som huser nogle af de mest sårbare unge under 18 år.

  • Journalisterne Sebastian Abrahamsen og Mette Mayli Albæk for artikelserien ”På sporet af Faderhuset”, Jyllands-Posten. Serien afslører fysisk og psykisk vold og omfattende omsorgssvigt. Og hvordan danske myndigheder i årevis har forsømt at gribe ind over for en kendt sekt.

  • Journalist Ronja Pilgaard, Berlingske, for artikelserien om de ”glemte veteraner”. Serien afdækker, hvordan soldater, som får sygdommen posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD), efter de har været på international mission, ikke kan få anerkendt deres psykiske skader som arbejdsskader.

  • Martin Tamm Andersen og Nagieb Khaja for dokumentaren “Min Fjendes Fjende – Bedraget i Helmand”. Det er historien om Danmark og andre vestlige landes samarbejde med en brutal og morderisk politistyrke, der blev ledet af de to notorisk berygtede brødre Koka og Issa Khan i den afghanske by Musa Qala (sendt på DR).

Dommerpanelet for 2023 bestod af: Karen Edelmann Keinicke, Chefredaktør, Det Nordjyske Mediehus, Maja Mazor, Ledende redaktør på P1 Morgen og P1 Orientering, DR, Martin Aagaard, Udlandsredaktør, Politiken, Kerrin Linde, Redaktionschef, TV2 News og Mette Mayli Albæk, Samfundsredaktør, Jyllands-Posten, og modtager af Amnestys Mediepris 2022.