Søren Klovborg, Karoline Engelund, Lisbeth Dilling og Nikolaj Venge tildeles Amnestys International Danmarks Mediepris 2024 for DR-dokumentarserien ‘Det store adoptionstyveri’.
”De mennesker, vi møder i serien, er blevet løjet for af myndigheder, som de troede, at man kunne stole på, og de føler med berettigelse et kolossalt svigt, der gør stort indtryk.”
Sådan lyder det i dommerpanelets begrundelse til dette års modtagere af Amnesty International Danmarks Mediepris, der står bag dokumentarserien ‘Det store adoptionstyveri’.
Serien er fortalt og filmet på fremragende vis
Dommerpanelet om 'Det store adoptionstyveri'
Serien afdækker, hvordan adoptivbørn, deres biologiske forældre og de adopterende forældre er blevet ofre for systematisk snyd af en indisk børnehjemsleder og af det danske adoptionsbureau DIA.
”Svaret på det helt grundlæggende menneskeretlige spørgsmål: ”Hvem er jeg?” er blevet knægtet gang på gang af adoptionsmyndigheder, der har vidst, at to af børnene f.eks. var brødre og alligevel havde skilt dem ad,” skriver dommerpanelet i sin begrundelse:
”Seriens medvirkende stiller også andre foruroligende spørgsmål: Har rige mennesker i Vesten ret til alt, herunder andre menneskers børn? Og er adoption i virkeligheden en måde at sælge mennesker på i stedet for en god gerning?”
Det betyder helt utroligt meget, at holdet ikke bare ville løfte historien – men især også, at de ville tro på historien
David Kildendal Nielsen, medvirkende, 'Det store adoptionstyveri'
En af modtagerne Søren Klovborg udtaler:
”Det her er en historie, som ingen af os, der har været med til at lave den, nogensinde glemmer.”
”Tak til alle de medvirkende. Og en helt særlig tak til David Kildendal Nielsen, der har brugt 11 år af sit liv på det her. Han har fundet ud af, at han er blevet stjålet fra sin mor, og at man har skilt ham fra hans bror – og sendt den ene bror til Jylland og den anden til Lolland. Andre kunne have lavet det her produkt med David. Men ingen kunne have lavet det uden David.”
I forbindelse med Amnestys Mediepris takker David Kildendal Nielsen hele holdet bag:
”Det betyder helt utroligt meget, at holdet ikke bare ville løfte historien – men især også, at de ville tro på historien.”
Dommerpanelet skriver videre i deres begrundelse, hvorfor netop folkene bag ”Det store adoptionstyveri” tildeles Amnestys Mediepris i år:
”Serien er fortalt og filmet på fremragende vis, og ideen med at gøre adoptionsbarnet David Kildendal og de øvrige adoptionsbørn til fortællerstemmerne – og ikke en journalist – fungerer sublimt.”
”Hovedpersonen og alle de øvrige cases, der leder efter deres familie i Indien, bliver fremstillet med respekt – og dette gælder også de familier, som børnene (og filmholdet) finder i Indien. Det er hjerteskærende at møde mødrene og familierne i Indien.”
Seriens medvirkende stiller også andre foruroligende spørgsmål: Har rige mennesker i Vesten ret til alt, herunder andre menneskers børn?
Dommerpanelet om 'Det store adoptionstyveri'
”Serien har haft stor gennemslagskraft. Den har ført til gennemgribende ændringer. Dels i den måde, hvorpå man som seer/bruger i dag opfatter internationale adoptioner og den magtkonstellation, der opstår mellem fattige, udsatte grupper og mennesker, der vil udnytte systemet og tjene penge. Dels på den politik, der fremover vil blive ført på området.”
Hædrende omtale til artikelserie om dansk våbeneksport til Israel
Dommerpanelet har dog ikke kunnet holde sig til kun at uddele selve Amnestys Mediepris.
De kommer også med hædrende omtale af en de andre nominerede journalistiske projekter: Lasse Skou Andersen og Sebastian Gjerding fra Information samt Charlotte Aagaard og Emilie Ekeberg fra Danwatch for en artikelserie om Danmarks involvering i krigen i Gaza mht. eksport af våbenudstyr til Israel.
Her udtaler dommerpanelet:
”Man mærker historiens vingesus i det journalistiske projekt, som de fire journalister fra henholdsvis Information og Danwatch har lavet sammen. For hvilken rolle spiller den danske stat i en af årets – hvis ikke årtiers – helt store konflikter, hvor titusindvis af mennesker, herunder et stort antal børn, er blevet dræbt. En konflikt, der kan eskalere og true verdensfreden. Og hvad sker der engang, når historien giver os afstand nok til at se det kapitel, som lige nu skrives om de usædvanligt tunge bomber, der falder over Gaza.”
”De fire journalisters arbejde er forbilledligt, nødvendigt og helt inde i kernen af journalistikkens eksistensberettigelse. Det kræver juridisk indsigt, præcision, forståelse for militære operationer og international ret. Det kræver journalistisk tæft, samarbejde, talent og vedholdenhed ud over det sædvanlige.”
De nominerede til Amnesty International Danmarks Mediepris 2024
- Kirsten Nilsson og Line Vaaben, Politiken, for artikelserien ’En kamp for hjælpen’. De belyser, hvordan mennesker med alvorlige permanente handikaps får frataget den hjælp, de har fået i årevis, fordi kommunerne skal spare. Det bringer Danmark på kollisionskurs med FN’s handikapkonvention.
- Lasse Skou Andersen og Sebastian Gjerding fra Dagbladet Information og Charlotte Aagaard og Emilie Ekeberg fra Danwatch for artikelserie om Danmarks involvering i krigen i Gaza mht. eksport af våbenudstyr til Israel.
- Thomas Gregersen og Mia Harm Madsen, Fyens Stiftstidende, for deres afdækning af lovbrud i børne- og ungeafdeling i Nordfyns kommune. De afslører blandt andet ulovlige ledelsesinstrukser, fabrikerede oplysninger og ændrede datoer i tvangsfjernelsessager.
- Søren Klovborg, Karoline Engelund, Lisbeth Dilling og Nikolaj Venge, DR, for dokumentar-serien ”Det store adoptionstyveri”, der afdækker en af de største adoptionsskandaler i Danmark. Den undersøger og afslører handel med børn til Danmark.
- Sofie Synnøve Herschend og Ole Jacobsen , TV2 Danmark, for dokumentaren ’Kernen – For syg til herberget?’ samt en række nyhedsindslag og artikler, hvor de afdækker, hvordan stærkt psykotiske og forpinte hjemløse bliver ”gemt væk” på herberger i stedet for at få den hjælp, de har akut brug for og har krav på.
Dommerpanelet bestod af: Nagieb Khaja, dokumentarist og journalist, Marie Louise Albers, Europa-korrespondent, Jyllands-Posten, Eva Højrup, sundhedsreporter TV2 Øst og fellow på Constructive Institute samt Maiken Steen Frederiksen og Line Gertsen fra DR Nyheders Undersøgende Redaktion
Det er tredje gang, at Amnesty International Danmark uddeler Amnestys Mediepris for at hylde danske journalister, der undersøger og belyser krænkelser af menneskerettighederne.
I 2023 modtog DR-journalisterne Maiken Steen Frederiksen og Line Geertsen prisen for podcast-serien ‘En beklagelig fejl’. Året forinden gik prisen til Mette Mayli Albæk for artikelserien ‘Systemets Børn” i Jyllands-Posten.