Ny research: Børn bliver dræbt af israelske angreb, imens de leger udenfor

32 børn blev dræbt under tre angreb i al-Maghazi og Rafah i Gaza i april måned. Foto: Privat/Amnesty International

Tre israelske angreb slog 32 børn ihjel i Gaza i april måned, mens de legede eller sov. Amnesty har undersøgt angrebene og mener, at Den Internationale Straffedomstol bør efterforske angrebene som krigsforbrydelser.

Et spil bordfodbold fik forfærdelige konsekvenser. Det er eftermiddag den 16. april, da børn og voksne er samlet på en markedsgade i flygtningelejren al-Maghazi i det centrale Gaza.

Gaza: Dræbt mens de spillede bordfodbold

Klokken er 15.40, da et israelsk luftangreb rammer i midten af gaden, hvor børnene spiller bordfodbold.

To af Jaber Nader Abu Jayabs børn bliver dræbt under angrebet. Den 34-årige far fortæller:

”Jeg var hjemme, da jeg hørte angrebet. Jeg troede, det var længere væk, men da jeg gik uden for, gik det op for mig, at det var lige ved siden af vores gade, ca. 20 meter væk. Der lå dræbte og sårede børn over det hele.”

“Jeg fandt min søsters søn, Mohammed (12 år, red.). Han var alvorligt såret og døde to dage senere. Derefter fandt jeg min datter Mila (4 år, red.). Hun var hårdt såret og blev kørt på hospitalet, men da jeg ankom ca. en time senere, fandt jeg ud af, at hun var død kort efter… Så så jeg min datter Lujan (9 år, red.). Hun var død.”

Jabers 7-årige søn Ahmed bliver også alvorligt kvæstet, men overlever.

Børnene har ingen andre steder at lege

Fem dage efter angrebet fortæller 10-årige Rajaa Radvan om sine oplevelser til Amnesty: ”Jeg spillede bordfodbold. Jeg sagde til mine venner, at de skulle spille videre, mens jeg gik ind i butikken ved siden af og hjem bagefter. Jeg var heldig, at jeg ikke blev såret, men mine venner Raghad og Shahd blev dræbt.”

Mohammed Jaber Issa, en 35-årig naturfagslærer, som mistede familiemedlemmer i angrebet, fortæller Amnesty, at 11-årige Shahd Odatallah blev dræbt, da hun var i supermarkedet for at købe småkager. ”Hun døde, mens hun holdt et stykke ma’moul (en kage) i sin hånd.”

”Et af børnene, der blev dræbt i angrebet, var flygtet fra al-Tuffah i Gaza by. Han flygtede fra sult kun for at blive mødt med død her.”

Mahmud Shanaa, 37, er også blandt de sårede og fortæller til Amnesty: ”Børnene og dem omkring dem blev dræbt, fordi missilet landede så tæt på, hvor de spillede bordfodbold. Børnene har ikke andre steder at lege, og med faren fra krigen så tæt på vil de ikke gå langt væk fra deres hjem.”

Rafah: To angreb på to dage dræbte 29 civile

Tre dage senere, om aftenen den 19. april, rammer en bombe Abu Radwan-familiens hjem i det vestlige Rafah.

Subhi Abu Radwan, 72, overlever. Han fortæller til Amnesty:

”Jeg var stadig vågen, da angrebet skete, men mine børn og børnebørn sov. Jeg var nedenunder og hørte ikke eksplosionen, men huset rystede, og alt blev forvandlet til støv og murbrokker.

“Jeg skreg på hjælp, og naboer og redningsfolk kom til. Missilet kom gennem taget på tredje sal og fortsatte til anden, hvor det eksploderede og slog alle ihjel.”

“Jeg vidste ikke, hvem der var levende eller døde før senere på hospitalet. Først der fandt jeg ud af, hvor mange der var døde. De døde og sårede blev fundet udenfor i murbrokkerne. De var blevet kastet ud af bygningen på grund af eksplosionen.”

Nisrine Saleh, en 40-årig lærer og en af Subhis svigerdøtre, blev såret:

”Jeg kunne ikke bevæge mig i flere dage efter angrebet. Lægerne fortalte mig, at jeg havde beskadiget min rygsøjle, og jeg frygtede, at jeg ville blive ved med at være lam, men heldigvis begynder jeg at få noget mobilitet tilbage. Jeg kan stadig ikke helt forstå, hvad der er sket med vores familie. Den blev udslettet uden grund,” fortæller hun til Amnesty.

Jeg bliver ved med at lede i murbrokkerne for alt, hvad jeg kan finde af min mor og mine børn. Deres kroppe blev revet i stykker.

Hussein Abdelal

“Bomben har ødelagt alt”

Dagen efter, den 20. april, rammer et nyt angreb Abdelal-familiens hjem i det østlige Rafah.

Her bliver 10 børn i alderen 18 måneder til 16 år dræbt. Hussein Abdelal ejer huset, og det er blandt andet hans børn og mor, der dør.

”Jeg bliver ved med at lede i murbrokkerne for alt, hvad jeg kan finde af min mor og mine børn. Deres kroppe blev revet i stykker. Jeg har fundet kropsdele af mine børn, jeg har fundet dem uden hoveder.

“Det er umenneskeligt. Bomben har ødelagt alt. Vores liv, vores hjem, selv dyrene blev dræbt.”

“Hvorfor behandler de os så umenneskeligt? Vi har intet gjort forkert. Jeg kan stadig ikke forstå, hvad der er sket,” fortæller Hussein til Amnesty.

Et mønster af krigsforbrydelser begået af Israels militær

Det er Amnestys overbevisning, at Den Internationale Straffedomstol (ICJ) bør efterforske de tre israelske luftangreb i Gaza som krigsforbrydelser. Angrebene dræbte 44 palæstinensere – 32 af dem var børn.

Angrebene skal ses som bevis for et større mønster af krigsforbrydelser begået af israelsk militær i Gaza i de seneste syv måneder.

”Vores research giver afgørende beviser for ulovlige angreb begået af det israelske militær til Den Inernationale Straffedomstol (ICJ), som har anmodet om arrestordrer for Hamas-ledere samt den israelske premierminister Benjamin Netanyahu OG FORSVARSMINISTER. Angrebene viser, at der er behov for en akut våbenhvile i takt med, at Israels militær fortsat øger deres angreb på jorden i Rafah.

”På trods af voksende opfordringer til at stoppe våbenoverførsler til Israel, en resolution fra FN’s Sikkerhedsråd, der beordrede våbenhvile, og verdens ledere, der advarede mod den israelske landindtrængen i Rafah, har det israelske militær fortsat med at øge sine militære operationer, herunder disse vedholdende angreb på civile.

”De tilfælde, der er dokumenteret her, illustrerer et klart mønster af angreb i løbet af de seneste syv måneder, hvor det israelske militær har ladet hånt om folkeretten, dræbt civile palæstinensere fuldstændig ustraffet og udvist en ubarmhjertig foragt for menneskeliv.”

Har undersøgt 16 angreb, hvor 159 børn er blevet dræbt

Siden oktober 2023 har Amnesty International foretaget dybdegående undersøgelser af i alt 16 israelske luftangreb, der dræbte i alt 370 civile, herunder 159 børn, og efterlod flere hundrede sårede.

Amnesty International har fundet beviser for krigsforbrydelser begået af israelske styrker, herunder direkte angreb på civile eller vilkårlige angreb, samt andre ulovlige angreb og kollektiv afstraffelse af civilbefolkningen.

Til denne seneste undersøgelse interviewede Amnesty International 17 overlevende og vidner, undersøgte stederne for angrebene, besøgte et hospital, hvor de sårede modtog behandling, fotograferede rester af den ammunition, der blev brugt i angrebene, til ekspertidentifikation. Derudover gennemgik vi video- og fotografisk materiale indhentet fra lokale kilder og sociale medier samt undersøgte satellitbilleder af stederne.

I ingen af de tre tilfælde fandt Amnesty International bevis for, at der var militære mål i eller omkring stederne, hvilket gav anledning til alvorlig bekymring for, at disse angreb udgør direkte angreb på civile og civile genstande, hvilket er krigsforbrydelser. Israel har ikke givet nogen oplysninger om angrebene i Rafah og har kun fremlagt generelle påstande, som senere er blevet modsagt, vedrørende angrebet på al-Maghazi.

Selv hvis israelske styrker havde til hensigt at målrette legitime militære mål i nærheden af disse tre angreb, tyder beviserne på, at disse angreb ikke skelnede mellem militære mål og civile objekter, og derfor må betragtes som vilkårlige. Vilkårlige angreb, der dræber eller sårer civile eller ødelægger eller beskadiger civile genstande, er krigsforbrydelser.

De beviser, som Amnesty International har indsamlet, indikerer også, at det israelske militær undlod at give advarsler – i hvert fald til de, der boede i de steder, der blev ramt – før angrebene blev iværksat.

Den 7. maj 2024 sendte Amnesty International spørgsmål om angrebene til de israelske myndigheder. I skrivende stund har vi ikke modtaget noget svar.

Baggrund

Rafah huser mere end 1,2 millioner mennesker, som er blevet tvangsfordrevet fra områder længere nordpå siden den 13. oktober 2023, da det israelske militær udstedte den første masseordre om “evakuering til befolkningen i det nordlige Gaza.

Da israelske styrker lancerede en fuldskala landinvasionn i Khan Younis nord for Rafah i februar 2024, flygtede de fleste indbyggere til Rafah, mens andre flygtede nordpå til den centrale Gazastribe, herunder til områder i og omkring al-Maghazi.

Store dele af Khan Younis var ødelagt, da de israelske styrker forlod stedet i april 2024.

Omkring 90% af Gazas befolkning er blevet fordrevet mindst én gang, og mange er blevet tvunget til at flygte flere gange.

I sidste uge opfordrede Amnesty International Israel til at efterkomme Den Internationale Domstols ordre,  der opfordrer landet til øjeblikkeligt at indstille de militære operationer i Rafah.

Amnesty International har også dokumenteret Hamas’ og andre væbnede gruppers krænkelser af folkeretten siden den 7. oktober, herunder forsætlige drab på civile, gidseltagning og vilkårlige raketangreb på Israel.

Amnesty International opfordrer Hamas og andre væbnede grupper til betingelsesløst at løslade alle civile, der fortsat holdes som gidsler i Gaza. Gidseltagning er en krigsforbrydelse.

Amnesty International har konsekvent dokumenteret krænkelser af folkeretten begået af Hamas og andre væbnede grupper i Gaza, herunder tortur og mishandling, vilkårlige raketangreb ind i Israel og dem, der resulterer i palæstinensiske tab i den besatte Gazastribe.